De flamboyante Texaanse miljonair Sam Wyly bereidt een machtsgreep voor op de komende aandeelhoudersbijeenkomst van Computer Associates. Hij beschuldigt het huidige management van het misbruiken van klanten, aandeelhouders en werknemers.
Sam Wyly wil genoeg volmachten van de CA-aandeelhouders verzamelen om op 29 augustus aanstaande op de jaarvergadering van het bedrijf zowel de Raad van Bestuur (waaronder Roel Pieper) als het huidige management naar huis te sturen. Een machtsovername is echter onwaarschijnlijk nu de negentig jaar oude Zwitser Walter Haefner, eigenaar van 21 procent van de aandelen, zich vierkant achter bestuursvoorzitter Charles Wang en ceo Sanjay Kumar heeft geplaatst.
Wyly loste op 27 juni dit jaar het eerste schot tegen de top van Computer Associates in paginagrote advertenties in de New York Times en de Wall Street Journal. "Waarom moeten deze mannen lachen", staat in de advertentie boven de grijnzende tronies van Wang, Kumar en vice-president Russell Artzt. Het antwoord van Wyly luidt dat het trio zichzelf rijkelijk beloont terwijl ze de belangen van klanten en aandeelhouders negeren. Ook meent Wyly dat CA de slechte financiële resultaten probeert te verdoezelen met boekhoudkundige trucs.
Misleidend
De advertentie haalt een onderzoek aan – uitgevoerd in opdracht van Sam Wyly’s investeringsbedrijf Ranger Governance – waaruit blijkt dat 46 procent van de klanten het liefst hun relatie met het bedrijf zou beëindigen. Slechts één op de drie ondervraagde klanten associeerde CA met eerlijkheid. De advertentie vervolgt: "Een bedrijf dat zijn klanten misbruikt – en het topmanagement daarvoor rijkelijk beloont – kan geen waarde creëren voor zijn aandeelhouders."
Wyly stelt voor zowel Wang, Kumar en Artzt als de complete Raad van Bestuur op de jaarvergadering te vervangen. In de huidige Raad zitten onder meer Roel Pieper en de voormalige republikeinse senator Alfonse D’Amato. Wyly wil zelf de nieuwe bestuursvoorzitter worden. Hij wil het bedrijf opdelen in vier min of meer autonome bedrijfsonderdelen (kennismanagement, opslagbeheer, beveiligingsmanagement en systeembeheer), ieder met een eigen ceo. Deze aparte onderdelen zouden beter ingespeeld kunnen zijn op de wensen van de klanten.
Uiteraard verzet de top van CA zich tegen Wyly. Wang heeft gezegd dat Wyly niets van het bedrijf begrijpt en dat de opsplitsing die hij voorstelt alleen maar kan leiden tot meer bureaucratie en overhead, omdat een extra laag aan het management wordt toegevoegd. Kumar noemt in de Wall Street Journal het opdelen van CA in vier divisies ‘onlogisch’. "De kracht van CA zit hem juist in ons brede portfolio van producten om problemen van klanten op te lossen."
Op 2 juli beantwoordt de top van CA het vuur met paginagrote advertenties in de Wall Street Journal en de New York Times, die grote vraagtekens plaatsen bij het "misleidende" onderzoek dat in opdracht van Wyly is gehouden onder de CA-klanten. Volgens eigen onderzoek is er juist sprake van een groeiende klanttevredenheid.
Dubieus
Het slagen van de coup van de Texaanse miljonair wordt twijfelachtig nu Haefner zich in een open brief aan Wyly tegen de machtsovername heeft gekeerd. Haefner schrijft: "Ik heb volledig vertrouwen in het bestaande CA-managementteam en ben van plan dat te steunen. Begrijp me alsjeblieft Sam, na alles wat Charles Wang voor mij heeft gedaan, kan ik gewoonweg niets anders." Haefner is sinds 1987 eigenaar van 21 procent van de aandelen en heeft daar miljoenen mee verdiend. Wang zelf heeft ongeveer 5 procent van de aandelen in handen.
Wyly zelf heeft geen aandelen, maar wel 1,5 miljoen opties, die hem het recht geven onder bepaalde voorwaarden evenveel stukken CA te kopen voor in totaal 55 miljoen dollar. Wyly verkreeg deze opties toen hij, samen met zijn broer, vorig jaar Sterling Software voor 3,9 miljard dollar verkocht aan CA. Wyly hoopt op steun van Fidelity Investments, een beleggingsfonds uit Boston, dat met 9 procent van de aandelen de op één na grootste aandeelhouder is.
Wyly was vorig jaar in het nieuws toen hij 2,5 miljoen dollar investeerde in een dubieuze advertentiecampagne in New York die senator John McCain in een kwaad daglicht plaatste. Deze campagne hielp George Bush aan de overwinning in de republikeinse voorverkiezing in New York. De coup van Wyly heeft een wat dubieus tintje door het naar voren schuiven van dotcom miljardair Marc Cuban als één van de nieuwe kandidaten voor een bestuursfunctie bij CA. Cuban is eigenaar van het basketballteam Dallas Mavericks en staat door zijn merkwaardige capriolen op en rond het basketbalveld bekend als een bonafide malloot