Het Belgische parlement heeft gisteren de weg geëffend voor een fusie tussen KPN en Belgacom. De Kamer van Volksvertegenwoordigers ging akkoord.
De kamerleden hebben de regering toestemming gegeven op zoek te gaan naar partners.
Twee leden van de Franstalige, groene regeringspartij Ecolo stemden net als de meeste oppositieleden blanco. "Dit mag geen tweede Sabena worden", aldus Ecolo-lid Coenen, refererend aan de lijdensweg van de staatsluchtvaartmaatschappij. De Belgische staat heeft een belang van 50 procent plus een aandeel in Belgacom, zodat het de zeggenschap in het bedrijf heeft.
Volgens minister Daems van Telecommunicatie, Overheidsbedrijven en Participaties heeft de regering nu alle benodige bevoegdheden. Of KPN nu de fusiepartner wordt van Belgacom, wilde Daems tijdens het debat niet zeggen. Er wordt onderhandeld met diverse partners. "Een ervan is KPN, maar er zijn verschillende andere."
Hij liet weten dat het oordeel van het management van Belgacom uiteindelijk de doorslag zal geven. "Ik zal de ministerraad enkel een voorstel doen waar het management pal achter staat."
Daems zei verder nog dat voor hem het algemeen belang vooropstaat en niet de eventuele opbrengst voor de staatskas. "We moeten op lange termijn kijken en een strategisch partnerschap aangaan."
Hij voegde eraan toe dat de transactie geen gevolgen zal hebben voor het personeel. Er werken ongeveer 22.700 mensen voor Belgacom. Daems overlegde eerder op de dag met de Nederlandse minister Zalm van Financiën over een eventueel samengaan van de twee bedrijven. De Nederlandse staat is grootaandeelhouder in KPN en het ministerie van financiën is verantwoordelijk voor de vraag wat daarmee bij een eventuele fusie gebeurt.