Op het gebied van de digitale overheid speelt Zeeland de eerste viool. Waar veel gemeenten elders in het land nog websites moeten laten bouwen, droomt men in deze provincie al van Zeelandpoort. Dit internetportaal moet toegang bieden tot bestuurlijke informatie die de gemeentegrenzen overstijgt.
Gemeenteweb, een internetbedrijf voor de lokale overheid, opperde vorig jaar mei het idee van een internetplatform voor Zeeuwse overheden. Opdrachtgever van Zeelandpoort.nl is de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG). Burgers kunnen via het portaal niet alleen informatie over hun eigen woonplaats krijgen, maar ook over gemeenteoverstijgende onderwerpen als verkeersveiligheid of milieu. "Zeelandpoort moet het internetportaal van bestuurlijk Zeeland worden", vertelt Albert van Opdorp, voorzitter van de stuurgroep Zeelandpoort en wethouder in de gemeente Borsele. "Het geeft de burgers toegang tot vergaderstukken, besluiten, notulen en agenda’s van de diverse bestuursgremia. In een later stadium kunnen burgers via deze elektronische weg formulieren ophalen en vergunningen aanvragen."
Volgens planning zal het portaal dit najaar in de lucht gaan. Op dit moment doen provincie Zeeland, veertien van de zeventien gemeentes en twee waterschappen mee aan het project. De gemeenten Middelburg en Tholen sluiten zich nog voor 1 november aan. Reimerswaal zal op een later tijdstip aansluiten, omdat deze gemeente momenteel actief is in een digitaal samenwerkingsverband met een paar Brabantse gemeenten en heeft daarvoor subsidie ontvangen. Daardoor mag het niet profiteren van een van de stimuleringsregelingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zeelandpoort profiteert namelijk van de BZK-regeling waarbij 250.000 gulden beschikbaar wordt gesteld aan samenwerkingsverbanden van minimaal vijf overheidsorganisaties die bestuurlijke informatie ontsluiten op internet. De totale projectkosten zijn begroot op 525.000 gulden. Het gat van 275.00 gulden wordt naar draagkracht ingevuld door de deelnemende partijen.
Nieuwkomer
De VZG heeft de projectleiding uitbesteed aan Gemeenteweb. Het Nijmeegse internetbedrijf GX Creative Online Development sleepte onlangs de opdracht tot het bouwen van het internetportaal in de wacht. Opvallend is dat de gangbare ict-partijen voor de lokale overheid Centric en Roccade Civility niet meedongen, maar wel relatieve nieuwkomers als GX, internetprovider Zeelandnet en automatiseerders Hewlett-Packard en Aino.
GX ontwikkelt webbeheersystemen, gebaseerd op Java Servlets-technologie (in Java geschreven programma’s met server-functionaliteit). Een belangrijk onderdeel van zo’n systeem is het inhoudbeheerdeel, waarin de beschikbare overheidsinformatie in een leesbaar tekstformaat kan worden opgenomen en geredigeerd. "Ons systeem biedt verder extra functionaliteit als vormgeef-tools en koppelingen naar backoffice-systemen", vertelt directeur Mark Koenen. Hij licht toe dat het portaal als één website wordt opgezet, met verbindingen naar de afzonderlijke websites van de deelnemers, een zoekmachine en een rubricering op documenten en Html-pagina’s. De betreffende documenten komen op de websites zelf te staan.
Bij GX werken dertig mensen. Het internetbedrijf heeft vaker portalen gebouwd voor overheidsorganisaties. Volgens Koenen kende zijn bedrijf even een stilstand door de malaise op de ict-markt, maar is die nu voorbij. Door die terugval is de voorgenomen fusie met Nextrategy, een e-handeladviestak van Boer & Croon, uiteindelijk afgeblazen.
Hoog tempo
Zeelandpoort is niet de eerste provinciale website. Die eer valt te beurt aan Geldernet. Maar het project zorgt er wel voor dat àlle Zeeuwse gemeentes een website hebben, een voorwaarde om mee te mogen doen. Dat komt, behoudens het kleine aantal gemeentes in Zeeland, door de eilandenstructuur. "Het tempo ligt in Zeeland vaak hoger dan in andere provincies, omdat wij gewend zijn om intensief met elkaar te overleggen en samen te werken," meent Leen Meulmeester, secretaris van het projectteam en ambtenaar bij gemeente Vlissingen.
Een belangrijk aandachtspunt is nog de ontsluiting van archiefstukken. Meulmeester vertelt dat een aantal gemeentes nog een grote digitaliseringsslag te wachten staat. "Het gaat bijvoorbeeld om bestemmingsplannen uit het typemachinetijdperk van tien, vijftien jaar geleden. Gemeentes moeten nog bepalen welke stukken gedigitaliseerd moeten worden en waar ze te halen zijn."