De vraag naar eindgebruikerscursussen is dit jaar sterk gedaald. Opleidingsinstituten die zich met name op deze markt richten zijn, in financiële problemen gekomen. Dat meldt Gerard van Hees, onderhandelaar voor vakbond FNV. "Die markt stort in." Afgelopen maand gingen in Den Bosch en Enschede ict-opleidingsinstituten over de kop.
Van Hees’ pessimisme wordt veroorzaakt door het faillissement van ict-opleider SPC in Den Bosch. Het bedrijf met 150 medewerkers verzorgde opleidingen in zes plaatsen. De Amerikaanse eigenaar, Global Learning Systems, stelde in mei niet langer te willen investeren, waarna de rechtbank op 30 mei de zaak failliet verklaarde. "Als vakbond kun je dan bijna niets meer uitrichten voor de werknemers. Je adviseert hen over inschrijving bij het arbeidsbureau, en hoopt dat ze snel weer een baan vinden."
Elf dagen later nam een groep private financiers de failliete boedel over. De helft van de medewerkers ging mee naar het nieuwe bedrijf. Eén van de nieuwe investeerders, Bart Bendel, zegt: "Er moest bij SPC een zware reorganisatie worden uitgevoerd. Global Learning zag geen brood in de financiering daarvan. Door het faillissement is de reorganisatie toch geschiedt, maar dan op een harde manier."
Omscholingscursussen
Volgens Bendel heeft de hele sector een tik gekregen. "De terugslag vond al plaats eind 1999. De markt is daarna niet goed hersteld, wat wél werd verwacht. Er is weinig vraag meer naar massale omscholingscursussen."
Bendel stelt dat de kantoorautomatiseringsprogramma’s de afgelopen twee jaar niet ingrijpend zijn veranderd. Bedrijven vinden het niet nodig voor de overstap van Microsoft Windows NT4 naar Windows 2000 de medewerkers op training te sturen. "Ook het verschil tussen de verschillende Office-versies is niet groot genoeg voor een cursus."
In Enschede vroeg Microteach op 14 mei het faillissement aan. Het achttienjarige bedrijf opende net in Tilburg de tiende vestigingen en bood werk aan vijftig medewerkers. Het bedrijf leunt voor het grootste deel op trainingen voor eindgebruikers. "Landelijk gezien is de vraag hiernaar de afgelopen jaren afgenomen," meldt een zwartomrande mededeling op de website van het scholingsinstituut. In 2000 zou de belangstelling voor eindgebruikeropleidingen met zestig procent zijn afgenomen.
Of dat cijfer klopt of niet, met de faillissementen komen wél de voorspellingen uit van zowel onderzoeksbureau Heliview als Nidap. De onderzoekers ondervroegen duizend ondernemingen in welke opleidingen dit jaar geïnvesteerd zou worden en welke opleidingen reeds waren ingekocht. Stuurde vorig jaar 23 procent van de bedrijven hun medewerkers naar een cursus, dit jaar daalt dat percentage tot rond de 16 procent, zo stelt het Bredase Heliview. Dit jaar zal vooral de vraag naar eindgebruikerscursussen teruglopen, concludeert Nidap.
Dat laatste is volgens Joep van Nieuwstadt, directeur van het it-exameninstituut Exin, precies wat er gebeurt. Volgens hem is de vraag naar Ambi (basisdiploma informatiekunde op HBO-niveau) en PDI (praktijkdiploma Informatica, bedoeld voor beginnende automatiseerders) licht teruggelopen.
Hij zwakt daarmee op zijn beurt de dramatische toon af die vakbond en failliete bedrijven voeren. "De opleiders die zich toeleggen op alleen deze markt zullen de dip wel opmerken", stelt hij. Eerdere jaren waren daarentegen volgens hem wel fantastisch. "De terugval is eigenlijk niet meer dan logisch."
Elektronisch leren
Van Nieuwstadt is net als Bendel van mening dat de verschillen tussen nieuwe versies van kantoorapplicaties zo gering zijn dat bedrijven er hun personeel niet voor willen omscholen. In de professionele markt is er volgens de Exin-directeur helemaal geen sprake van een dip.
De markt heeft er zijns inziens niet onder te lijden dat de klanten overstappen naar elektronisch leren. "Automatiseringsbedrijven doen daar juist verbazingwekkend weinig aan. Het contact tussen de cursisten onderling heeft een belangrijke meerwaarde bij de scholing."