Microsoft integreert zijn nieuwe besturingssysteem Windows XP niet alleen met applicaties, maar ook met .Net-onderdeel Passport. Die online-dienst biedt een digitale identiteit die gebruikers op eenvoudige, doorzichtige wijze toegang geeft tot andere diensten en sites die gebruik maken van deze Microsoft-technologie. Inmiddels overwegen de hoofdaanklagers van een reeks Amerikaanse staten een aanklacht betreffende Windows XP.
Deze staten hadden samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie de nog altijd lopende antitrust-zaak tegen Microsoft aangespannen. De aanklagers hebben vorig jaar de eerste ronde daarvan gewonnen, maar lijken in het nu lopende hoger beroep forse achterstand te hebben opgelopen.
De magistraten van het hoger gerechtshof bekijken de aanklacht namelijk in een zeer nauwe, juridische context en daarin heeft Microsoft punten weten te scoren. Het gerechtelijk bevel van districtsrechter Thomas Penfield Jackson tot opsplitsing van Microsoft hangt in het luchtledige zolang het hoger beroep nog loopt. Naar verwachting komt het hoger gerechtshof op korte termijn met een uitspraak.
De hoofdaanklagers van de betrokken staten uiten nu openlijke bezorgdheid over de nieuwe, geïntegreerde functionaliteit van Windows XP. Microsofts nieuwste product zou barrières opwerpen voor concurrentie, onder meer op het gebied van online-multimedia en direct berichtenverkeer (instant messaging).
De hoofdofficieren van Justitie lieten na overleg vorige week in Vermont weten nog geen concrete plannen te hebben voor een tweede antitrust-zaak tegen Microsoft. De aanklagers willen de uitspraak van het hoger gerechtshof afwachten, voordat zij zelf verdere stappen nemen.
Ongestoord verder
De softwareproducent in kwestie gaat ondertussen ongestoord verder met het integreren en koppelen van applicaties en functies. Besturingssysteem Windows XP, dat 25 oktober op de markt komt, is onder meer gekoppeld aan de .Net-strategie van de leverancier.
Dit komt naar voren uit het feit dat gebruik van de sterk verbeterde én geïntegreerde Messenger-applicatie voor direct berichtenverkeer aanmelding vereist bij Passport. Deze online-machtigingsdienst verschaft reeds digitale identiteiten voor de gratis webmail Hotmail en moet op termijn fungeren voor andere online-diensten én betalingen.
Dit alles tot ongenoegen van concurrenten en critici. Zij zien Microsofts .Net-initiatief om applicaties als online-diensten aan te bieden als de zoveelste stap om vanuit de huidige monopoliepositie een nieuwe markt in handen te krijgen.
Het Project to promote competition and innovation in the digital age, een Amerikaanse lobbygroep die steun geniet van Microsoft-rivalen als Sun Microsystems en Oracle, heeft de staatsaanklagers vorige week aangemoedigd een tweede rechtszaak aan te spannen. Tot op heden dus zonder succes.
Paardenkrachten
Microsoft heeft de systeemvereisten voor Windows XP onlangs naar boven bijgesteld. Volgens de leverancier is de minimaal benodigde processorsnelheid 233 MHz en geheugencapaciteit 64 MB, terwijl 128 MB geheugen te prefereren is. Volgens diverse pc-bladen en sites liggen deze waarden echter nog altijd te laag.
Gartner-analist Michael Silver adviseert een kloksnelheid van 650 tot 800 MHz en 128 MB geheugen plus 64 MB per gebruikersprofiel. "Je kunt Windows XP beter niet installeren op een systeem dat meer dan een jaar oud is." Microsoft zelf stelt dat het nieuwe besturingssysteem draait op pc’s die vanaf de zomervakantie van 1999 zijn aangeschaft.
De nieuwe snufjes in Windows XP, die gebruikers juist moeten verleiden tot opwaarderen of aanschaffen, vereisen nogal wat paardenkrachten. Zo heeft Microsoft de gebruikersprofielen – reeds aanwezig in voorgaande Windows-versies – sterk uitgebreid. Gebruikers van XP, dat is gebaseerd op het bedrijfsbesturingssysteem Windows 2000, krijgen een inlogscherm en kunnen zonder herstarten van de pc omschakelen naar andere profielen. Hierdoor blijven applicaties en netwerkverbindingen operationeel.
Rijk, rijker, rijkst
Bill Gates, mede-oprichter en topman van softwareleverancier Microsoft, is nog altijd de rijkste man ter wereld. De softwaremogol bekleedt met een nettowaarde van 58,7 miljard dollar de eerste plaats in de wereldranglijst der rijken in het Amerikaanse zakenblad Forbes. Vorig jaar, vóór de dotcom-malaise, bezat Gates nog 60 miljard dollar. De tweede plaats is voor zakenman Warren Buffett, die met een waarde van 32,3 miljard dollar is opgeklommen van de vorig jaar nog gedeelde derde plaats. Paul Allen, de andere mede-oprichter van Microsoft en algemeen it-investeerder, blijft derde met 30,4 miljard dollar. Larry Ellison, president van databankproducent Oracle, is gezakt van de tweede naar de vierde plaats, met 26 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog 47 miljard dollar.