De deze maand opgerichte federatie Nederland-ICT moet dé koepelorganisatie worden voor ict-brancheorganisaties. Directeur is, alweer, Sylvia Roelofs. De federatie vertegenwoordigt zowel haar Fenit als de op te heffen Vereniging ICT Nederland, waar ze de laatste anderhalf jaar ook directeur was. Ook andere branchevertegenwoordigers zijn welkom, zegt Roelofs. "De versnippering van onze sector lijdt tot verspilling."
Vertegenwoordigers van automatiseerders vinden samenwerken moeilijk. Dit blijkt ook uit een (poging tot) een chronologisch overzicht van de geschiedenis van de branchevertegenwoordigers, zie kader. Het doet denken aan het cliché over revolutionairen en hun politieke organisaties: zet twee automatiseerders in één kamer en er ontstaan drie partijen.
Met het ontstaan van de federatie Nederland-ICT is nu eindelijk de wens uitgekomen die de Fenit reeds lang geleden uitte; het federatief samengaan van de verschillende belangenbehartigers in de ict. Tegelijkertijd betekent de federatie Nederland-ICT het einde voor de Vereniging ICT Nederland. Deze splitst zich in maar liefst vier nieuwe organisaties: Vifkantec, ICT telecom, de Werkgeversvereniging ICT en ICT Milieu.
De eerste twee zijn oude bekenden: nieuwe namen voor Vifka Ops en Vifka Telecommunicatie, de twee organisaties die in 1998 opgingen in de Vereniging ICT Nederland. De werkgeversorganisatie is ook een voortbrengsel van deze vereniging. Roelofs: "De vereniging ICT Nederland trad altijd al op als een organisatie van werkgevers, die uitspraken doet over collectieve arbeidsvoorwaarden. Fenit is een vereniging voor de werknemers van software en ict-dienstleveranciers; bedrijven die niets willen weten van cao’s."
En ict Milieu? Ook die behoort volgens Roelofs meer tot de portefeuille van de Vereniging ICT Nederland. Milieuregels zijn van belang voor hardware-fabrikanten. "Het is niet echt iets voor de softwarebedrijven van Fenit."
Amateuristisch
De nieuwe federatie wordt een portaal voor de automatiseringsbranche, zo wil Roelofs. Georganiseerd onder deze koepel moet de representatie van de branche verbeteren. De directeur hoopt vooral op meer invloed in politiek Den Haag en de Europese Unie.
De overheid vraagt al jaren om een enkele vertegenwoordiger voor de sector. Bij de uitreiking van de ICT-Awards in april begon Annemarie Jorritsma, minister voor Economische Zaken, er opnieuw over. Roelofs: "Dat we nu met één stem naar buiten treden, is het allerbelangrijkste. In de sector gaat zestig miljard gulden om. Onze manier van optreden was totnogtoe amateuristisch."
De relatie met EZ is goed, stelt Roelofs. Haar recente brandbrief aan het ministerie, dat ze maande tot meer concrete projecten, is volgens haar niet verkeerd opgevat. "We hebben een goed gesprek gehad. De overheid en de branche moeten de mouwen opstropen en de handen uitsteken, niet alleen praten. We zakken terug van de tiende naar de zevende plaats op de ranglijst van ict-landen. Daar moet wat aan gebeuren."
Bij het ministerie wordt volgens Roelofs ook niet meer gesputterd tegen het idee van een Raad voor de Elektronische Samenleving. Ook een oude wens van de Fenit, maar Jorritsma zag er totnogtoe niets in. Gaat de ‘Res’ er eindelijk komen? "We hebben het gehad over een strategisch comité, dat een keer per twee maanden bij elkaar moet komen."
Verspilling
Roelofs hoopt dat zich naast de huidige vijf ook andere branchevertegenwoordigers zich aansluiten. De federatie is volgens haar zo open mogelijk. Ze wil dat de koepelorganisatie een einde maakt aan de overlapping door brancheorganisaties.
"Het is zonde van mensen en energie als iedereen apart in Den Haag zit te lobbyen, over eigen juristen beschikt en specialisten heeft op het gebied van beveiliging en privacy. Die versnippering is zo’n verspilling. Weet je wat we ons moeten aantrekken? Wij zeggen tegen de overheid dat ze het it-beleid moeten coördineren dat nu nog door verschillende ministeries wordt gemaakt. Maar onze eigen branche is versnipperd."
Versnippering
De overheid zou it-beleid centraal moeten ontwikkelen. Eén autoriteit voor de automatiseringsplannen van de overheid is beter dan de som der delen die nu door ministeries en departementen worden geformuleerd. Sylvia Roelofs, directeur van de nieuwe federatie Nederland-ICT erkent als eerste dat versnippering ook de automatiseringsbranche niet vreemd is. De oprichtingsgeschiedenis van de nieuwe organisatie spreekt boekdelen.
1922: Vifka, de Vereniging voor importeurs en fabrikanten van kantoorapparatuur
1959: Nederlands Rekenmachinegenootschap
1960: Genootschap / Stichting Studiecentrum voor Administratieve Automatisering
1971: Vereniging Computer Service- en Software Bureaus (Cosso)
1977: NGI, platform voor ict-professionals (Nederlands Genootschap voor Informatici), uit het Nederlands rekenmachinegenootschap en de Stichting Studiecentrum voor Administratieve Automatisering
1984: Vereniging van Registerinformatici (VRI)
1994: Fenit (Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie) uit Vifka en Cosso.
1997: IT United, vereniging voor zelfstandige ict’ers zonder personeel
1997: Vereniging ict Nederland uit Vifka Ops (kantoor-tak) en Vifka Telecommunicatie. De Fenit doet niet mee; voornaam argument: het is geen federatie.
1997: Fenit en Vereniging ict Nederland living apart together in één pand
1998: Vonit (Vereniging van onafhankelijke it-specialisten)
1999: Spits (Society for Professional Information Technology Specialists) door NGI en VRI
2000: Vosn (Vereniging Open Source Nederland)
2001: Federatie Nederland-ICT. Deelnemers: Fenit en Vereniging ICT Nederland