Microsoft – van oudsher beroemd om zijn effectieve marketing – timmert voortvarend aan de weg der overheidsautomatisering.
Vorige week won de softwareproducent een nieuwe klant: de gemeente Den Haag, super-pilotproject in het plan van minister Van Boxtel voor het nationaal ‘uitrollen’ van elektronische overheidsdiensten. Voorzichtigheid is echter geboden.
Als de Government Gateway-site (http://www.gateway.gov.uk) van de Britse overheid – gebouwd op Microsoft-technologie – voorbode is van de weg die voor ons ligt, is de route hobbelig. De Britse burger die e-contact wil met zijn regering dient dat wel te doen met de Microsoft-webbrowser Internet Explorer, en het dito-besturingssysteem Windows. Inmiddels is dit euvel verholpen en mogen ook andere platformen binnensurfen, maar het is een slecht teken.
Verder woedt er in Nederland al enkele jaren een storm in het waterglas der elektronische belastingaangifte. Dat kan alleen op Windows-systemen, vanwege de beperkte middelen van de belastingdienst, aldus een officieuze verklaring. Gebruikers van andere platformen zijn in de rol van underdog gedrukt.
Den Haag is niet bang voor afhankelijkheid, omdat de open XML-technologie wordt gebruikt. De Haagse ict-wethouder Wilbert Stolte stelt dat de juridische en technische kanten van de samenwerking met Microsoft door ‘ervaren mensen’ worden uitgewerkt. Dit moet geruststellend zijn.
Overigens mag Microsoft-president Steve Ballmer wel eens beter over zijn schouder kijken. Terwijl hij zelf het open source besturingssysteem Linux tot grootste gevaar voor zijn bedrijf heeft uitgeroepen, maakte de topman vorige week reclame voor het nieuwe Office XP in elektronicawinkel Correct, waarvan de ‘backoffice’ geheel draait op Linux.
Jasper Bakker, redacteur Computable