Nagenoeg alle partijen in de Tweede Kamer wijzen de mogelijkheid van reclame op Kennisnet af. Reclame-uitingen in leermiddelen zijn niet toegestaan, zo brachten de kamerleden minister Loek Hermans in herinnering. Ook het plan van de minister om het onderwijsnetwerk onder te brengen in een stichting leidt tot kritiek.
De minister voor Onderwijs werd vorige week donderdag fors bekritiseerd door de vaste commissie voor Onderwijs van de Tweede Kamer. Tot zichtbaar ongenoegen van de minister bleek alleen zijn eigen partij, de VVD, zijn plan te steunen om reclame op Kennisnet toe te laten. Hermans stelt dat Kennisnet slechts toegang biedt tot leermiddelen; het is een website bij een schoolboek. In die schoolboeken mag geen reclame staan, op de marktplaats wel.
Als eerste wees Pvda-kamerlid Marleen Barth de minister terecht. Volgens een enkele jaren eerder gesloten convenant tussen het onderwijs, ministerie en educatieve uitgevers zijn reclame-uitingen in leermiddelen niet toegestaan. Barth vindt dat het convenant ook geldt voor Kennisnet: het is een leeromgeving en dus een leermiddel.
Barth ergert zich eraan dat ze, surfend op Kennisnet, al snel naar de website van Disney geleid werd, en bekers en truien met Nijntje aangeboden krijgt. CDA-kamerlid Joop Wijn trof de Playboy "en andere vieze plaatjes" aan. Het onderwijsnetwerk moet zo snel mogelijk reclamevrij worden, willen de parlementariërs.
Gebruikers
Een ander punt van discussie was het overdragen van de verantwoordelijkheid voor het netwerk aan een stichting. Van de zeven beschikbare zetels in het bestuur daarvan zijn er drie voor de werkgeversorganisaties, de verenigingen voor schoolleiders en de BVE-raad. Deze benoemen de vier andere leden, waaronder de voorzitter.
Een meerderheid van de Tweede Kamer was van mening dat ook leerkrachten en ouders van leerlingen in de stichting een plaats moeten krijgen. Volgens Groenlinks Kamerlid Mohamed Rabbae geven de statuten van de nieuwe stichting de minister niet het recht in te grijpen bij het wijzigen ervan. Ook kan hij de stichting niet opheffen. Hij kan alleen via de jaarlijkse subsidietoekenning invloed uitoefenen. Voor de meeste Kamerleden was dat een te magere invloed.
Meteen na het debat reageerde in Den Haag Bert Zweers, lid van het bestuur van de vereniging van schoolleiders in het voortgezet onderwijs. Hij heeft geen bezwaar tegen de invloed van leerkrachten en ouders in de Kennisnetstichting.
In september komt de minister met een visie over ict en Kennisnet voor de middenlange termijn. Hij wil na de zomer ingaan op de vraag wat er met Nltree, het consortium van kabelbedrijven dat de fysieke infrastructuur van Kennisnet aanlegt, na aflopen van het contract, eind 2002. Nltree is Kamerlid Wijn noemde het merkwaardig dat Kennisnet nu al bestuurlijk wordt omgezet. "De middenlange termijnvisie van de minister nog moet komen!"
Boete-clausule
De minister deelt met de Tweede Kamer de zorgen over de tegenvallers bij het aansluiten van de scholen op Kennisnet door Nltree. Het consortium van kabelbedrijven – Kabelfoon BV (CAI Westland),UPC KabelTV & Telecom, NV Casema Multikabel (NV Kabeltelevisie Kop Noord-Holland), Essent (voormalig Remu, Castel en Palet) en UPC Nederland (Priority) – stelt niet alle scholen voor eind dit jaar te kunnen aansluiten. Hermans gaf aan dat hij in september een tussenbalans opmaakt. Hij wil Nltree aan de toezeggingen houden. Slaagt het bedrijf er niet in de scholen aan te sluiten, dan treden boeteclausules in werking.