EMC kondigde vorige week aan 1100 werknemers te ontslaan. De reorganisatie moet de door het bedrijf beloofde 20 procent omzetgroei over 2001 veilig stellen. Dat wordt een hele klus aangezien de it-orders nog steeds tegenvallen en het opslagconcern steeds meer concurrentie ondervindt.
In een op 29 mei gepubliceerde aankondiging meldt EMC dat het zijn personeelsbestand met 4 procent reduceert. Driekwart van de ontslagen valt in de Verenigde Staten, waaronder driehonderd op het hoofdkantoor in Hopkinton. Hoewel de rest van de reorganisatie Europa betreft, vallen er in Nederland geen ontslagen verklaart Arnout van der Kam, marketing manager EMC Nederland. "Voor zover ik kan overzien heeft de aankondigde reorganisatie geen impact op de Nederlandse vestiging van EMC, waar 130 mensen werken", aldus Van der Kam. "Al blijven we wel ieder kwartaal de prestaties van medewerkers nauwkeurig beoordelen."
In februari stuurde het concern al enkele honderden medewerkers de laan uit. Deze actie schreef het bedrijf toe aan zijn reguliere optimalisatieproces, waarin de prestaties van het personeel stringent en blijvend gecontroleerd worden.
EMC moet flink snijden in de kosten, wil het zijn beoogde winstcijfers kunnen halen. De meeste ontslagen vallen bij de administratie en bij de servertak van het in 1999 overgenomen Data General. Daarnaast wil het bedrijf kosten besparen door minder gebruik te maken van consultants en tussenpersonen, de reiskosten te verminderen en verbouwingsplannen uit te stellen. Ook wordt een begin dit jaar opgetuigd wereldwijd marketingprogramma minder omvangrijk dan gepland.
Europa
Lange tijd had EMC net als andere wereldwijd opererende ict-bedrijven zijn hoop gevestigd op Europa. Maar ook deze markt laat steeds minder groei zien, waardoor bedrijven een rem zetten op ict-investeringen en EMC dus per saldo minder opslagapparaten verkoopt. Van der Kam onderschrijft deze trend, al verbindt hij er een andere conclusie aan. "Veel bedrijven, ook hier in Europa, zijn inderdaad voorzichtiger met hun it-bestedingen", aldus de marketingmanager. "Maar dit is koren op de molen van onze organisatie, want wij stellen bedrijven in staat om efficiënter te investeren."
Deze mening staat lijnrecht tegenover de verwachting die marktanalist Laura Conigliaro van investeringsbank Goldman Sachs uitsprak over EMC. Zij gaf vorige week aan te verwachten dat het concern dit jaar een veel lagere omzetgroei zal halen dan het zelf voorspelt. Zij verwacht dat de omzet met 14 procent groeit ten opzichte van vorig jaar. EMC zelf houdt het op een groei van 20 procent.
Concurrentie
Een andere factor die de prestaties van EMC mogelijk beïnvloedt is een verheviging van de concurrentie op het gebied van opslag. Bedrijven als IBM, Compaq en Hitachi zijn dit jaar ook gekomen met opslagsystemen voor het midden- en hoge segment van de markt. Tot voor kort ondervond EMC weinig tegenwind op deze terreinen. Deze ontwikkeling dwingt het concern om meer partners voor de afzet van zijn producten in te schakelen. Voorheen leverde het bedrijf voornamelijk aan de klant.
Hitachi richt zich ook op opslagapparatuur voor de ssp’s (storage service providers), die met de komst van ongelimiteerde bandbreedte bedrijven opslag als dienst kunnen leveren. De verwachting is dat deze vorm van opslag in de toekomst een hoge vlucht zal nemen. Tot voor kort was EMC een van de weinige leveranciers die oplossingen voor deze aanbieders in huis had.
Terugval
Net als veel andere ict-leveranciers heeft ook EMC een flinke knauw gekregen van de malaise in de technologiesector. Bedroeg de omzet in het laatste kwartaal van 2000 nog 2,6 miljard dollar, in het eerste kwartaal van dit jaar vielen de inkomsten terug tot 2,4 miljard dollar.
Een belangrijke reden voor deze tegenvaller is dat het opslagbedrijf de nodige klanten had binnen de dotcom-sector, die in korte tijd uitgedund raakte. Afgezien van een krimpend klantenbestand werd het bedrijf ook geconfronteerd met eigen producten uit failliete inboedels, die tegen dumpprijzen van de hand gingen. Daarnaast houden bedrijven de knip op de beurs, omdat een opleving van de economie op zich laat wachten.