HAARLEM – De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) heeft 80 zusterverenigingen wereldwijd gevraagd bezwaar aan te tekenen tegen de nieuwe licentiepolitiek van Microsoft.
NGN had in een open brief bezwaren geuit tegen Microsofts nieuwe licentiebeleid. Het zogenoemde Software Assurance Program gaat per 1 oktober 2001 de bestaande upgrade-regelingen vervangen. Volgens NGN gaat dat vooral de zakelijke gebruiker veel geld kosten. Met het zicht op de jongste versie van Office (XP genaamd), dat vanaf vandaag in de winkels ligt, vindt NGN dat Big Green de gebruikers het mes op de keel zet. Zij moeten immers voor 1 oktober XP aanschaffen, omdat zij na die datum anders veel duurder uit zullen zijn. Mocht de softwarereus vasthouden aan de plannen, dan raadt NGN alle bezitters van Microsoft Office aan "hun investeringen in iedere bedrijfslicentie te heroverwegen".
Michel van der Bel , directeur sales & marketing bij MS-Nederland, blijft bij zijn mening dat 80 procent van de zakelijke gebruiker juist voordeel heeft bij de nieuwe licentie-afspraken. "We hebben NGN aangeboden precies uit te leggen wat het Software Assurance Program inhoudt. We doen dat op een speciale middag die NGN voor haar leden organiseert. We zijn in overleg en daarmee is de dreigende houding weg."
Overigens meldt Van der Bel dat Microsoft vasthoudt aan de datum van 1 oktober voor de invoering van het nieuwe licentieprogramma. "We weten trouwens pas eind januari 2002 of er echt problemen ontstaan door de nieuwe regelingen. We nemen die tijd om de ontwikkelingen in de gaten te houden en te beoordelen of we moeten bijsturen."
Bestuursleden van NGN ontkennen stellig dat de kou uit de lucht is. Ron Onrust: "We hebben gisteren juist al onze zusterverenigingen wereldwijd opgeroepen eenzelfde protestbrief naar Microsoft te sturen. De eerste reacties zijn positief. Zolang de licentiepolitiek niet gewijzigd wordt, zullen we actie blijven ondernemen."
De vereniging heeft haar leden ook voorbeeldbrieven gestuurd. In deze epistels vragen zij Microsoft voor te rekenen hoeveel geld zij kwijt zouden zijn in hun specifieke situatie bij het voorgenomen licentiebeleid. Inmiddels hebben tientallen NGN’ers deze vraag al voorgelegd aan Microsoft-Nederland. Onrust spreekt van een succesvolle actie.
Teus Molenaar