Het ministerie van Economische Zaken heeft zijn technologieregelingen gestroomlijnd en in vijf categorieën ondergebracht. Ook heeft het een nieuw initiatief in het leven geroepen: het ICT-doorbraakproject voor baanbrekende r&d-samenwerkingen. De eerste tender is inmiddels geopend.
Informatietechnologie is een van de belangrijkste beleidslijnen van EZ. Het ministerie ondersteunt deze lijn dan ook met talloze financiële ondersteuningsregelingen. Ondernemers bleken echter steeds vaker te verdwalen in dit woud van subsidiepotjes en fiscale regelingen, en vonden dat de afhandeling van de aanvragen te lang duurde. Dat was voor EZ aanleiding om de regelingen te bundelen en op een overzichtelijker manier aan te bieden. Het resultaat: vier subsidieregelingen en een fiscale regeling.
Doorbraak
De eerste regeling is Technologische Samenwerking. Dit is een algemene subsidieregeling die technologisch innovatieve samenwerking stimuleert. Wie een aanvraag indient, doet dat met een ander bedrijf of kennisinstelling. De regeling kent naast een algemeen programma ook nog vier aparte aandachtsterreinen: samenwerking met geïndustrialiseerde landen, met opkomende markten, binnen de maritieme sector en op het gebied van ict-doorbraakprojecten.
Dit laatstgenoemde onderdeel is nieuw. In een zogeheten ICT-doorbraakproject doen partijen gezamenlijk onderzoek naar baanbrekende ict-technologieën of -toepassingen. Financiële ondersteuning is mogelijk wanneer projecten gebaseerd zijn op een toekomstvisie, zich richten op onderzoek en ontwikkeling, uitmonden in geavanceerde pilots en van grote invloed zijn op een marktsector waar de partijen actief in zijn. Ieder jaar houdt EZ drie tenders. Voor de beste projecten valt per tender ruim vijftien miljoen gulden te verdelen.
Technologische Samenwerking is een samenvoeging van de eerdere regelingen BTS, BIT en SMO. EZ stelt jaarlijks 150 miljoen gulden beschikbaar voor deze regeling, inclusief het ICT-doorbraakproject. De eerste indieningperiode sluit op 13 augustus 2001.
De tweede regeling heet Technische Ontwikkelingsprojecten (TOP), de opvolger van TOK (Technisch Ontwikkelingskrediet). TOP geeft financiële steun aan ondernemingen die voor eigen rekening technisch risicovolle projecten willen uitvoeren. Er zitten wel terugbetalingsverplichtingen aan vast, tenzij het project mislukt. Het budget bedraagt vijftig miljoen euro op jaarbasis.
MKB en Wbso
Nummer drie wordt de Subsidieregeling Kennisoverdracht Ondernemers MKB (SKO) genoemd. SKO helpt ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die nieuwe technologieën willen toepassen. Ze kunnen geld krijgen om een vernieuwingsplan, haalbaarheidsstudie of strategieplan te laten uitvoeren. De beschikbare budgetten bedragen respectievelijk drie miljoen, 7,5 miljoen en drie miljoen gulden. De vierde regeling is eveneens bedoeld voor het mkb en draagt de naam Subsidieregeling Kennisoverdracht brancheorganisatie MKB (SKB). Hierbij kunnen brancheorganisaties subsidie krijgen om kennisoverdrachtprojecten, gericht op ict-vernieuwing, op te zetten. Het jaarbudget bedraagt tien miljoen gulden.
De vijfde regeling is een oude bekende. Het gaat om de Wbso (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). Het is geen subsidiepotje maar een fiscale loonkostenregeling voor technologieontwikkeling en -onderzoek. Wel heeft de Wbso een aanvulling gekregen die bedoeld is om startende ondernemers te helpen. De Wbso is de grootste technologieregeling: dit jaar is er ongeveer 742 miljoen gulden te verdelen.