De Franse vakbonden waren er al bang voor: bestuursvoorzitter Guy de Panafieu laat van Bull weinig meer over. Na de verkoop van de chipkaartdivisie CP/8 en het in de etalage plaatsen van softwaretak Evidian praat de directie van het it-bedrijf met een Frans consortium over de overname van zijn dienstverlenende activiteiten.
Niet voor niets heeft De Panafieu de organisatie van Bull gesplitst in twee onderdelen: de dienstentak Integris en Infrastructure & Systems. Zo vormen die hapklare brokken voor hongerige collega-automatiseerders. Wanneer Integris inderdaad afgestoten is, resten voor Bull alleen nog de hardwareactiviteiten. Het bedrijf is driftig op zoek naar investeerders voor dit laatste part.
Dat De Panafieu zijn bedrijf ontmantelt, is niet geheel onlogisch. Bull draait al jarenlang moeizaam. De grote vraag is of hij niet eerder had moeten ingrijpen. Dan had de aftakeling van een de oudste computerbedrijven van de wereld wellicht voorkomen kunnen worden. De Panafieu is er echter niet in geslaagd zijn bedrijf, waarin veel kennis over automatisering zit maar dat kampt met een oubollig imago, beter voor het voetlicht te brengen. Wat dat betreft verschilt Bull hemelsbreed met andere Franse automatiseerders, zoals Cap Gemini en Atos Origin, die op de internationale markt geen last schijnen te hebben van hun Franse imago.
Bull startte aan het begin van de twintigste eeuw als fabrikant van ponskaartenmachines. In Nederland raakte het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog bekend onder de naam Bullatec (computerfabrikant en handelshuis). Het verdwijnen van zo’n brok it-geschiedenis geeft altijd een weemoedig gevoel. Maar ja, sentimenten tellen niet onder de tucht van de markt.