Intel wil meer producten afzetten in door een hoge schuldenlast en dalende inkomsten geplaagde telecommarkt. Naast nieuwe chips en netwerkproducten kondigde het concern een speciaal op de telecomindustrie toegesneden serverlijn aan.
Telecombedrijven zien zich gedwongen de teruglopende inkomsten uit spraakdiensten aan te vullen met omzet uit de sterk groeiende vraag naar diensten rond datacommunicatie", zegt Mike Fister, general manager van de Enterprise Platform Group bij Intel, op het ontwikkelaarsforum in de Amsterdamse RAI. "Om deze diensten te kunnen aanbieden zullen ze moeten investeren in servers en andere netwerkapparatuur. Ik denk dat wij een goed alternatief voor bestaande oplossingen bieden, omdat onze standaardproducten goedkoper in aanschaf en onderhoud zijn."
Eind dit jaar heeft Intel een aantal speciaal op de telecomindustrie gerichte servers gepland. De eerste generatie van deze servers is gebaseerd op de Pentium III processor. Later moeten de Xeon- en Itanium-processoren hun plek krijgen in de machines. "We verwachten dat de servers telecomaanbieders schaalbaarheid en goede prestaties kunnen bieden tegen een prijs die flink lager ligt dan de concurrerende producten gebaseerd op Risc-processoren van IBM, HP en Sun", aldus Fister.
De plotseling interesse die Intel voor de telecomsector aan de dag legt komt voort uit diens overtuiging dat IP-gebaseerde (Internet Protocol) netwerkservers een groeiende vraag naar rekenkracht in de telecomindustrie zullen bedienen. De vraag naar spraakherkenning, het vergaren van adresinformatie via mobiele toestellen en andere rekenintensieve toepassingen zal de komende jaren explosief groeien, zo verwacht Intel. De chips zijn onbreekbaar gemaakt. Daarnaast is de server uitgevoerd in kleinere racks, die beter afgestemd zijn op de krappe behuizing van telecomcentra.
Overlevingsslag
"Ik zie een overeenkomst in de huidige overlevingsslag in de telecommarkt met de situatie in de computerindustrie, die het afgelopen decennium met slinkende marges geconfronteerd is geweest", aldus Mark Christensen, general manager van de Network Group bij Intel. "Ook telecombedrijven zullen moeten standaardiseren om hun kosten te beperken. Het is de vraag of een apart netwerk voor spraak naast een IP-netwerk voor datacommunicatie haalbaar is, zeker nu IP-netwerken door een kwaliteitsslag steeds beter in staat zijn om spraak over te brengen."
Christensen ziet netwerkaanbieders vooral in stadsnetwerken investeren. "Voorheen hebben aanbieders met name geld gestoken in kabels en apparatuur voor communicatie over lange afstand. Zij zien zich nu voor het dilemma gesteld dat ze meer afnemers moeten vinden om hun dalende inkomsten weer op peil te brengen. De meeste kans maken ze in verstedelijkte gebieden, waar met een relatief lage investering zoveel mogelijk nieuwe klanten te bereiken zijn."
Het twintig jaar oude en mede door Intel ontwikkelde Ethernet krijgt een nieuw leven in de metropoolnetwerken. "De Ethernet-technologie is met de komst van Gigabit Ethernet een alternatief naast bestaande transmissietechnieken als ATM en Sonet. Met de verhoging van de kwaliteit van Gb Ethernet-communicatie, kunnen we met onze apparatuur 80 kilometer overbruggen zonder het signaal opnieuw te hoeven genereren."
Chip voor 3G
Intel kondigde op het Intel Developer Forum aan een chip te ontwikkelen die naast de processorfunctie ook het geheugen en de zendfuncties op hetzelfde materiaal herbergt. Nu worden deze drie functies nog op aparte onderdelen aangebracht, omdat het productieproces van bijvoorbeeld flash-geheugen en de dsp-chip (digital signal processing) verschillend is.
De geïntegreerde chip is bedoeld voor mobiele apparaten, die via Umts de beschikking krijgen over breedbandige toegang tot internet. De chip krijgt op termijn een kloksnelheid van 1 GHz, maar spaart door zijn geïntegreerde opzet de batterij en produceert minder warmte. Verder kondigde Intel aan de capaciteit van het flash-geheugen te vergroten door het aantal bits per cel te verhogen. Ook krijgt het dsp-gedeelte op de chip een hogere snelheid van net iets onder de 400 MHz. Dit is nodig om snel genoeg informatie naar de toekomstige mobiele apparaatjes over te kunnen pompen.
Intel hoopt een leidende rol te gaan spelen in chips voor communicatie, een markt die een veel grotere groei meemaakt dan die voor microprocessoren voor pc’s. Ook andere partijen, waaronder Texas Instruments, zijn druk bezig chips te ontwerpen voor de nieuwe generatie draadloze internetapparaten.