Memorex Telex is terug aan het Nederlandse front. De vroegere IBM-compatibele hardwareproducent wil weer voet aan de grond krijgen als wederverkoper en systeemintegrator. Grote vraag is of het bedrijf deel gaat uitmaken van EDS.
Het Duitse hoofdkantoor wil in Nederland weer een positie als systeemhuis opbouwen. De afgelopen jaren werden de Nederlandse activiteiten beperkt tot het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden voor bestaande klanten. Het ministerie van Defensie werkt bijvoorbeeld al jaren met opslagsystemen van Memorex.
Als commercieel directeur is Rob Christ aangetrokken, een van de directeuren van de begin dit jaar failliet verklaarde IBM-wederverkoper Total-e. Samen met hem zijn achttien oud-medewerkers van Total-e bij Memorex in dienst getreden. Memorex ziet kansen op de markt nu een grote partij als Total-e is weggevallen. Het bedrijf beroept zich erop een value added reseller te zijn van zowel IBM als Compaq, maar levert bijvoorbeeld ook Citrix-clients en repareert Sun Solaris-machines. Het levert dus niet alleen computerapparatuur, maar biedt tevens aanvullende diensten, zoals systeemconfiguratie, integratie, onderhoud en netwerkactiviteiten. Het beschikt over kennis van Windows NT en Novell Netware en werkt samen met Network Appliance, leverancier van ‘open opslag’-servers. Bovendien produceert het zelf printers, mainframe controllers, terminals, opslagsystemen en library management software (LMS) voor het koppelen van programmabibliotheken aan servers.
Imago-probleem
"Wij willen in Nederland groeien naar een organisatie van circa 150 man", zegt directeur Christ. "Daarvoor moeten we iets doen aan onze beschadigde naam: Memorex zit al 34 jaar in Nederland, maar de laatste tijd gebeurt er weinig meer dan serviceverlening voor oude systemen. Hoewel onze klanten enthousiast zijn over de hoge betrouwbaarheid, wordt het bedrijf vooral geassocieerd met oude technologie."
Christ zou graag zien dat Memorex weer business partner van IBM Nederland wordt. Of dat over de gehele breedte van IBM’s productlijn zal lukken, is de vraag. Navraag bij Frank van Balen, verantwoordelijk voor de contacten met IBM-wederverkopers, leert dat Memorex inmiddels een autorisatie voor opslagsystemen op zak heeft en dat de onderhandelingen voor het leveren van RS/6000-apparatuur bijna zijn afgerond. Maar, vertelt Van Baalen, "wij zijn niet in gesprek over AS/400. Dit partnerkanaal functioneert naar volle tevredenheid. We zoeken hier niet naar nieuwe partners." Christ meldt dat er op Europees niveau een contract in de maak is voor het distribueren van alle IBM-producten, waaronder AS/400-systemen.
Verkopen?
Memorex Telex is vooral in rekencentra een memorabele naam. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf werd groot in het leveren van IBM-compatibele mainframe- en AS/400-systemen. In 1988 nam het de hardewareproducent Telex over om de productiefaciliteiten te vergroten. Na in zwaar weer te zijn beland, viel Memorex uiteen: de Aziatische activiteiten werden door Fujitsu gekocht en in de Verenigde Staten vielen de producten onder distributeur Visara. In Europa voerde de Duitser Klaus Hofmann, een van de bestuurders, samen met een groep investeerders in oktober 1997 een management buyout uit. Het doorgestarte bedrijf heette officieel MSH (Memorex Systemhaus) International Service AG, al bleef de roepnaam Memorex Telex. Hofman voerde een reorganisatie door om Memorex te veranderen van een hardwareleverancier naar een meer servicegerichte firma. In september 1999 toog het naar beurs in Frankfurt.
Op 1 april 2000 werd MSH overgenomen door de Duitse it-dienstverlener Systematics, die met de acquisitie zijn Europese activiteiten wilde uitbouwen. Memorex is, naast hardwarespecialist, sterk in beveiliging en beheer van data. Systematics is gespecialiseerd in het implementeren van bedrijfsbrede systemen van bijvoorbeeld Sap, Siebel en Oracle voor grote klanten. Opvallend genoeg was Systematics met een omzet van 566 miljoen mark in het boekjaar 2000 kleiner dan MSH (omzet: 724 miljoen mark). Samen tellen ze zo’n 2700 medewerkers. Een jaar later blijkt het fusiebedrijf in handen te komen van EDS, die met de overname van Systematics zijn positie in Duitsland wil versterken. De Amerikaanse automatiseerder heeft inmiddels toestemming van de Europese kartelautoriteit voor de afronding van de overname, die een waarde heeft van 570 miljoen dollar.
Daarmee komt Memorex Telex onder de vlag van EDS – groot geworden in de exploitatie van rekencentra – te vallen. De vraag is nu wat het Texaanse bedrijf met het systeemhuis gaat doen: in stand houden of (voor een deel) verkopen? Het zou logisch zijn wanneer de automatiseerder het service-gedeelte, met veel kennis van zware computersystemen, behoudt en integreert, en het wederverkoop-kanaal afstoot. Begin 1999 besteedde EDS Benelux bijvoorbeeld zijn productgerelateerde diensten uit aan de Belgische computerdistributeur Econocom. Het handelen in hardware en aanverwante producten is voor EDS toch een vreemde eend in de bijt. Een woordvoerder van EDS laat weten dat het bedrijf nog geen beslissing heeft genomen over de toekomst van Memorex Telex.
Opkomst & ondergang Total-e
In een serie artikelen belicht Computable de achtergronden en gevolgen van het faillissement van Total-e:
- Ondergang Total-e; ‘Er had veel eerder gesaneerd moeten worden’ (07/12/01)
- Grootaandeelhouder Harold van Arnem helpt Total-e Nederland naar andere wereld (23/11/01)
- Spyros houdt aan flop Total-e kater en erfenis over (24/08/01)
- Belarus. Byelex wist het vege lijf ternauwernood te redden (10/08/01)
- Plussen en minnen. Haarlems softwarehuis bouwt aan adviespraktijk voor business intelligence (03/08/01)
- Comeback. ‘Good old’ Memorex Telex wil in Nederland positie failliet Total-e innemen (25/05/01)
- Total-e roemloos ten onder. Overname adviseur Spyros uit Zeist is nooit doorgegaan (05/01/01)