De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) heeft een boze brief gestuurd aan Microsoft over het nieuwe licentiemodel. De gebruikers zijn boos over de in hun ogen gedwongen overstap die zij vóór 1 oktober moeten maken naar Office XP. De NGN wil die deadline van tafel hebben, vooral omdat Office XP nog niet eens op de markt is.
Ron Onrust, bestuurslid van de NGN, is verontwaardigd over de gang van zaken: "Microsoft heeft de leden van de NGN, als systeembeheerders tevens licentiehouders, het mes op de keel gezet. Ze moeten door de wijziging van het licentiemodel vóór 1 oktober beslissen of ze overgaan naar Office XP. Vanaf die deadline hebben ze XP current gesteld, wat inhoudt dat je alleen kunt meedoen met het Software Assurance-programma als je op XP overgaat."
Volle prijs
Wie niet opwaardeert komt niet in aanmerking voor het ‘software assurance’-programma, en kan daarmee in de toekomst niet goedkoop opwaarderen naar nieuwe versies. Wie niet onder dat programma valt, kan namelijk geen opwaarderingen meer kopen tegen een gereduceerd tarief, maar moet net als nieuwe gebruikers het volle pond betalen.
Onrust: "Het nieuwe model van Microsoft betekent in feite dat gebruikers per 1 oktober hun licentierechten verliezen." Ondernemingen met lopende contracten hebben geen probleem, omdat zij al automatisch op XP over gaan. "Maar wanneer je als bedrijf een bepaald aantal licenties hebt en geen contract met Microsoft, sta je voor een dilemma. Dat is natuurlijk een bizarre situatie."
Afgelopen dinsdag is het bestuur van de NGN bij Microsoft op bezoek geweest om over de problemen te praten. Microsoft heeft uitleg gegeven over de achtergronden van de wijziging, maar daarmee is de NGN allesbehalve tevreden. Het bestuur heeft vervolgens een boze brief opgesteld, waarin onder meer enkele rekenmodellen worden voorgelegd.
De belangrijkste eis van de NGN is dat de dwingende deadline van 1 oktober van tafel gaat. Office XP komt namelijk pas op 31 mei op de markt, zodat de tijd om te beslissen erg kort is. Ook vraagt de NGN zich af of het realistisch is dat gebruikers hun bestaande recht op een opwaardering verliezen.
Onrust erkent dat het licentieprogramma een wereldwijde actie is van Microsoft, en dat Nederland niet op eigen houtje de bepalingen kan wijzigen. "Maar als je niets doet gebeurt er helemaal niets. Bovendien is er ook internationaal veel kritiek op het programma. We hopen wel dat er verandering komt."
Duurder
Bij de aankondiging van het nieuwe licentieprogramma beweerde Microsoft nog dat het was opgezet op verzoek van de gebruikers. Maar ondertussen hebben analisten berekend dat vooral Microsoft voordeliger uit is. Zo heeft Gartner berekend dat gebruikers in sommige gevallen 100 procent duurder uit zijn. Volgens berekeningen van Guernsey Research moeten Amerikaanse bedrijven door het nieuwe programma 5,4 miljard dollar uitgeven aan verplichte opwaarderingen, terwijl dat in de oude situatie 3,7 miljard zou zijn geweest.
Wereldwijd zou Microsoft in het eerste jaar 3,6 miljard dollar extra inkomsten genereren. De analisten van Guernsey zien als reden voor de stelselwijziging de angst bij Microsoft dat de licentie-inkomsten gaan dalen. Het aandeel dat bijvoorbeeld Office in de omzet van de leverancier inneemt is in de laatste twee kwartalen teruggelopen van 40 naar 37 procent, terwijl dat in 2000 nog 46 procent was.
Microsoft erkent dat gebruikers duurder uit kunnen zijn, maar houdt vol dat dit bij slechts 20 procent het geval is. Licentiehouders die regelmatig opwaarderen zijn juist goedkoper uit. Maar hier zit volgens de NGN juist het probleem.
Onrust: "Microsoft zegt dat het programma onder meer is ingevoerd omdat gebruikers steeds frequenter opwaarderen. Dat zou voor Office iedere achttien maanden zijn, zodat het programma en de klanten nu in de pas lopen. Maar één keer in de achttien maanden opwaarderen is belachelijk. In praktijk is één keer in de vier jaar normaal."