Topman Scott McNealy van Sun Microsystems blijft Microsoft beschuldigen van monopolisme. Niet de browser Explorer is thans de boosdoener, maar de gebruikersdatabase van Hailstorm, Microsofts aftrap voor het .Net initiatief. Hij twijfelt bovendien ernstig aan de bereidheid bij de regering Bush het lopende antitrustproces tegen de softwarereus uit Redmond tot het eind door te zetten.
Er is in de eerste honderd dagen van de regering Bush nog steeds geen vervanger aangesteld voor Joel Klein, chef antitrustzaken bij het openbaar ministerie. Je kunt een kogel afschieten door de hal van die afdeling in het ministerie van Justitie." Hij heeft zijn hoop eerder gevestigd op een coalitie van ondernemingen gegroepeerd rond open protocollen. "Werkt dat niet, dan moeten de regeringen maar ingrijpen." De blik lijkt daarbij in het bijzonder gericht op Brussel, standplaats van de Europese Commissie.
Microsoft annonceerde eind maart Hailstorm, de verzamelnaam voor een serie toepassingen die de aanzet vormen voor de .Net strategie van het bedrijf. Hailstorm omvat een veertiental softwarediensten, gegroepeerd rond passport, een database met gedeelde klantgegevens. Die diensten omvatten e-mail, voicemail, instant-messaging, MSN. Windows XP en Office XP, de nog te lanceren versies van het besturingssysteem en de kantoorsuite, zullen Hailstorm ondersteunen. Bovendien heeft Microsoft zich verzekerd van de steun van partners als American Express, Click Commerce, Expedia en eBay.
Natuurramp
Het is met name de database van Hailstorm die de toorn van McNealy opwekt. Het begint al met de naam. "Heeft u wel eens in een hagelstorm gezeten? Je wordt bekogeld met brokken ijs, die deuken in je auto slaan en je ramen kapotmaken. Het is een natuurramp. Heel typerend dat Microsoft juist die naam uitkiest voor dit initiatief." McNealy maakt zich zorgen over de wervende kracht van die database. "Ieder bedrijf ter wereld probeert zoveel mogelijk koopkrachtige klanten in zijn eigen database te krijgen: banken, kabelmaatschappijen, creditcard-bedrijven. Microsoft probeert iedereen in zijn passport te krijgen."
McNealy vreest dat de bedrijven fors in de beurs moeten tasten om in die ‘monopolistische’ database te worden opgenomen. "Dat wordt nog leuk opbieden tussen Amazon en Barnes & Noble." De consument gaat driemaal betalen, denkt McNealy: het abonnement op Windows XP, de opcenten op de kostprijs van het produkt dat hij koopt en een transactiebedrag dat Microsoft zal vragen. "Dat noem ik een monopolie dat de keus van de consument inperkt."
Als ‘rebelse ondernemingen’ er niet in zouden slagen Hailstorm met een alternatief, open protocol succesvol te beconcurreren, ziet McNealy een rol weggelegd voor regeringen en de Europese Commissie. Niets menselijks is hem vreemd: "Als niemand de radarcontroles aanzet en snelheidsovertredingen beboet, zou ik ook plankgas rijden. Ik zeg: als de wetten niet gehandhaafd worden, eindigen we in anarchie. En ik ben geen anarchist!"