Ondanks een forse kortingsactie van Oracle zijn tot nu toe geen Informix-gebruikers weggelopen bij hun nieuwe leverancier, IBM. Zij lijken tevreden met de overname. IBM manoeuvreert voorzichtig, en blijft Informix-producten verkopen. Uiteindelijk gaan die wel op in DB2, maar de verwachting is dat Informix-technologie daarin een belangrijke factor zal worden.
Erik Vos, directeur software van IBM Nederland, ziet de acquisitie van Informix als een belangrijke versteviging van zijn positie op de database-markt. Hij benadrukt dat IBM Informix-gebruikers voorlopig blijft ondersteunen, en dat er pas "in de verre toekomst" sprake is van migratie naar IBM’s eigen DB2-database. "Informix werkt veel samen met isv’s (independent software vendors), en de investeringen die deze bedrijven in de Informix-technologie hebben gedaan blijven waardevol. De reacties die wij van gebruikers hebben gekregen zijn positief, omdat de continuïteit gegarandeerd is."
Kwijnend bestaan
De gebruikersgroep van Informix leidde al enige tijd een kwijnend bestaan, en is een maand geleden helemaal gestopt. Voormalig voorzitter Paul van der Hulst is positief over de overname van de software-ontwikkelaar door IBM. "Informix zal ophouden te bestaan, maar IBM heeft een mooie database gekocht. Die technologie zullen ze nu integreren in toekomstige versies van DB2. Dat Informix niet zelfstandig kon blijven is voor mij het bewijs dat de markt niet altijd kijkt naar kwaliteit."
Ook zijn voormalige medebestuurder Bertino Melissen, tevens directeur van Informix-partner Informa, is blij met de overname. Hij ziet weinig in de kortingsactie waarmee Oracle Informix-gebruikers binnen wil halen: "De geschiedenis heeft geleerd dat Informix trouwe klanten heeft. Je stapt niet zomaar over van de ene database naar de andere. Ze zullen ook niet overstappen naar DB2. Wel verwacht ik dat ze geleidelijk zullen toe groeien naar DB2. IBM heeft de koop natuurlijk niet voor niets gedaan Daar staat tegenover dat Informix-technologie straks een belangrijk deel zal uitmaken van DB2."
Zwakte
Volgens Vos blijft IBM vooralsnog de Informix-database onder zijn oude merknaam verkopen. Ook is volgens hem de ondersteuning van open standaarden als Java en XML in Informix-technologie gegarandeerd. Hij verwacht geen cultuurproblemen bij de integratie van Informix in IBM. "Net als IBM is Informix een sterk technologisch gedreven bedrijf."
Overigens was dat bij Informix niet alleen een sterk punt, maar ook de belangrijkste zwakte. Melissen: "Het grote probleem bij Informix was dat het altijd een technologisch gedreven bedrijf is geweest, dat zijn producten niet wist te verkopen. Dat zie je wel vaker bij vooruitstrevende technologie."
Met Informix koopt IBM niet alleen marktaandeel, klanten en technologie, het kan ook zijn wederverkoopkanaal uitbreiden. Vos: "De Informix- partners zitten ook in de overeenkomst. Zij kunnen nu IBM-partner worden." Hij kan nog niet aangeven aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, maar hij voorziet een constructie waarbij de leverancier IBM-partner wordt met nadruk op Informix-producten. Melissen verwacht dat hij met Informa als grote Informix-leverancier inderdaad kan toetreden tot het partnerbestand van IBM. "Bij IBM zitten we stukken beter."
Gratis publiciteit
De actie van Oracle levert het concern volgens Vos vooral gratis publiciteit op. "Het overgaan van hun huidige systeem naar een Oracle-systeem is voor Informix-klanten een dure exercitie. Het zou me verbazen als iemand daar nu serieus naar zou kijken. Met die prijsverlaging komen ze misschien net in de buurt van onze databaseprijs." De onlangs aangekondigde samenwerking met Software AG, dat met Tamino zijn eigen database aanbiedt, loopt volgens Vos geen gevaar. "Net als bij IBM is XML een van de speerpunten van Software AG." Ook de Java-database van Informix voor de mobiele wereld blijft bestaan: "Daar zijn ze heel ver mee, mijn verwachting is zeker niet dat we hiermee zullen stoppen. Java en mobiele apparatuur zijn juist erg belangrijk."
Oracle bevestigt dat, in ieder geval in Nederland, geen Informix-gebruikers zijn overgestapt naar Oracle uit angst voor gedwongen migratie naar DB2. Volgens Michiel Contant, marketing manager server en tools bij Oracle, is de toon in Nederland gematigder: "We zeggen niet: ‘kom snel naar Oracle’. Gebruikers hebben jarenlang geïnvesteerd in Informix-technologie, dan kun je niet even snel migreren. Maar nu IBM ze wil overhalen naar DB2 te gaan, is voor die gebruikers wel het moment gekomen om te kijken of ze dat willen. Je mag aannemen dat de Informix-code niet wordt voortgezet. Oracle wil ze bij die beslissing een zetje geven."
Hij zegt verrast te zijn door de acquisitie. "Ik was niet verrast doordat Informix te koop was, wel dat IBM het heeft gekocht. Er is veel overlap in technologie, het voegt niets toe. Daarom heeft Oracle Informix ook niet gekocht. Informix had al moeite met marktaandeel en het synchroniseren van code. De overname vereenvoudigt dit niet. Daar komen verschillende smaken DB2 bij, de vraag is of ze dat kunnen beheren. Het beeld is vooral dat ze klanten hebben gekocht, en 1500 techneuten. Dan is een miljard dollar duur betaald."