Aan de bonte tak van publicatiemiddelen voor internet is een nieuwe loot verschenen. Syndicatie-hulpmiddelen bieden ondernemingen de mogelijkheid om online bedrijfsinformatie actief te verzamelen en via internet door te sturen naar geïnteresseerde afnemers.
De term syndicatie is afkomstig uit de uitgeverswereld en wil zeggen dat informatie in meerdere bronnen tegelijkertijd gepubliceerd wordt. Dat is globaal gezien ook de belangrijkste functie van de syndicatensystemen die de bedrijven Screamingmedia, Vignette en Yournews sinds kort op de markt hebben gebracht. Met een dergelijk systeem zijn online handelstransacties op bepaalde tijden te voorzien van een bijbehorende elektronische catalogus. Een andere toepassing is het doorverkopen van in eigen huis gefabriceerde webinhoud aan meerdere afnemers.
Vignette, een Amerikaanse leverancier van systemen voor content management, biedt sinds begin dit jaar een ‘syndicatie en aggregatie’ server waarmee webinhoud te verspreiden is naar meerdere afnemers. "Met de aggregatiefunctie is informatie uit meerdere databronnen te halen", zegt Freek van Wendel, directeur Benelux bij Vignette. "Voor dat verzamelen van informatie zetten we intelligente agents in; die halen de gegevens naar de server. Vervolgens verspreidt de syndicatieserver de informatie volgens een op te geven schema naar vaste plaatsen op internet."
Vervolgstap
Van Wendel ziet het product als een tweede stap na cms (content management systemen), omdat bedrijven naast de publicatie van informatie en applicaties op hun website ook geautomatiseerd webinformatie kunnen verzamelen en verspreiden. "Vaak vindt elektronische handel plaats via een zogenaamde punch-out", vervolgt Van Wendel, "waarbij aangesloten bedrijven verwijzingen krijgen naar het site-onderdeel waar producten te bestellen zijn. Deze verwijzingen zijn met de syndicatie server naar aangesloten bedrijven te versturen. Ook elektronische catalogi zijn met dit systeem naar afnemers te sturen." Momenteel heeft Vignette nog geen klanten weten te interesseren voor het product in de Benelux, maar dat is een kwestie van tijd, aldus de directeur.
Voor Yournews, dat zelf zijn geld verdient met het doorverkopen van elektronisch nieuws, heeft het aanbieden van de eigen content engine een andere achtergrond. "Bij de start van ons bedrijf in 1997 richtten wij ons met name op het leveren van nieuws voor intranetten van bedrijven", zegt Jan van Ottele, directeur en oprichter van Yournews. "Bedrijven zagen dagelijks ververst nieuws als een mogelijkheid om meer personeel naar de eigen site te lokken. Vervolgens hebben we professionele websites voorzien van inhoud, omdat deze ondernemingen zich door tegenvallende advertentiekosten gedwongen zagen te snijden in de eigen redacties. De laatste slag hebben we geslagen bij de komst van de mobiele portalen, waarvan inmiddels een behoorlijk aantal nieuws afneemt van Yournews."
Yournews levert aan negentig bedrijven gespecialiseerde inhoud voor de website en wil met het uitbaten van de content-engine meer geld in het laatje van het groeiende bedrijf krijgen. "We zien dat uitgeverijen voor de beslissing staan om syndicatiesystemen of zelf te bouwen of het van derden af te nemen", zegt Van Ottele. "Deutsche Presse Agentur gaat met ons systeem werken. Daarnaast hebben wij op verzoek het systeem al anderhalf jaar aan Moneyview, een uitgever gespecialiseerd in verzekeringsnieuws, geleverd. Via de content engine van Yournews voorziet deze uitgever het extranet van het ABZ van verzekeringsnieuws en hypotheekstanden."
Content engine
Met de content engine van Yournews is informatie in Html, XML of Ascii-formaat op te halen of binnen te sluizen in de site. Het transport vindt plaats met behulp van FTP of e-mail. Het kan ook in Http-formaat als het ontvangende content-platform de dagelijkse nieuwszending zelf vergaart en verder verwerkt.
"Wij zijn uitgegaan van een push-gestuurd proces, waarbij de zaak pas gaat draaien als er informatie aangeboden wordt", zegt Jan van Ottele, directeur van Yournews. "Bijna alle cms’en (content management systemen) zijn vraaggestuurd, waarbij veel capaciteit verloren gaat bij het controleren of er al informatie door te sturen is. Dit levert opstoppingen op en vertraagt het verwerkingsproces."
Het systeem draait op de HP-UX Unix-variant en Linux bij het collocatiecentrum van Enovation in Rotterdam, maar kan ook op een ander platform en locatie draaien."