Verantwoord ondernemen is een onderwerp dat bedrijven uit de oude economie al langer bezighoudt. Vaak realiseert een onderneming zich pas dat haar handelen vraagtekens oproept na protest van maatschappelijke groepen. Daarnaast zien bedrijven een aantrekkelijke markt in de groeiende groep mensen die vraagt om zaken als duurzaamheid, een goede omgang met het milieu en respect voor mensenrechten.
Dergelijke discussies gaan ook aan de relatief jongere ict-sector niet voorbij. Telecombedrijf Alcatel haalt De Volkskrant van 29 maart, in een recensie van het filmfestival van Amnesty: "Alcatel laat een glasvezelkabel leggen dwars door Cambodja. Hele gezinnen krijgen een hongerloon." Daartegenover staat automatiseerder Ntnt, die tientallen ict’ers beschikbaar stelt voor het uitvoeren van klussen bij non-profitorganisaties.
De branche doet er goed aan de discussie over verantwoord ondernemen te volgen en gedragscodes op te stellen. Onderwerpen genoeg: de arbeidsomstandigheden in pc-fabrieken in het verre oosten, de energieconsumptie van de branche, hergebruik van afgeschreven computers enzovoort. Welke verantwoordelijkheid heeft een ict-bedrijf als het zaken mogelijk maakt als digitaal afluisteren en flitskapitaal (de negatieve gevolgen van internationale geldhandel)?
Bedrijven kunnen beter antwoorden klaar hebben dan onvoorbereid historische fouten herhalen. Ict-bedrijf Unisys, dat apparatuur levert voor biometrie, kan op vragen anticiperen over de toepassingen van hun product. Het huidige antwoord, ‘Als wij het niet doen, doet een ander het’, is het verkeerde. In de oude economie resulteert zo’n antwoord in demonstraties, vragen in de Tweede Kamer of nog erger.