Ericsson trekt zich na de zware financiële klappen die het heeft opgelopen terug op de markt voor telecom-infrastructuur. Het leeuwendeel van de inkomsten moeten in de toekomst komen uit zowel vaste als mobiele infrastructuur. De vorige week bekend gemaakte Umts-overeenkomst met KPN Telecom is belangrijke opsteker.
Ericsson heeft zich in Nederland een sterke positie verworven op de markt voor infrastructuur voor de derde generatie mobiele communicatie, 3g. In korte tijd heeft het met drie van de vijf Umts-licentiehouders een overeenkomst gesloten voor de levering van het gehele Umts-netwerk of delen daarvan. Wereldwijd is de telecomleverancier betrokken bij 28 3g-contracten. Op een na gaat het om de levering van Umts-infrastructuur. Alleen in Mexico levert Ericsson Edge, een technologie die in Europa wordt overgeslagen.
Het contract met KPN Telecom is een gezamenlijk project met Lucent voor de aanleg van een Umts-radionetwerk voor KPN Mobiel in Nederland, E-Plus in Duitsland en KPN Orange in België. Het totale contract heeft een waarde van tweehonderd miljoen euro, die gelijk verdeeld wordt over de twee aanbieders. Het gaat om de eerste fase van de aanleg, waarbij de leveranciers de geplaagde telecomaanbieder tegemoet komen met een betalingsregeling waarover geen nadere mededelingen worden gedaan. Vanwege de penibele financiële situatie van veel Umts-licentiehouders, zijn dergelijke overeenkomsten een belangrijke voorwaarde voor het binnenhalen van 3g-contracten.
Dochters
De Zweedse aanbieder heeft ook met telecomgiganten British Telecom en Vodafone twee contracten gesloten voor de Nederlandse markt, één voor BT-dochter Telfort en één voor Vodafone-dochter Libertel. Bij de overeenkomst met Vodafone is Ericsson de enige leverancier, voor een bedrag van 45 miljoen euro. Het eveneens exclusieve contract met Telfort levert Ericsson 340 miljoen euro op.
De keerzijde van deze strategische concentratie op de infrastructuur is dat de Zweedse fabrikant minder zichtbaar wordt. De mobiele telefoons van Ericsson, waarvan de verkoop achterblijft bij die van concurrenten Siemens en vooral Nokia, worden in een joint venture met Sony ondergebracht. De telefoons die daaruit voortkomen zullen vanaf midden volgend jaar onder een aparte merknaam worden verkocht. Die naam is nu nog niet bekend.
De consumentendivisie van het concern was voor een belangrijk deel debet aan de tegenvallende resultaten die Ericsson onlangs presenteerde. De verkoop van mobiele telefoons was dermate teruggelopen dat de infrastructuur-divisie de verliezen niet meer kon compenseren omdat de marges op systemen aanzienlijk zijn teruggelopen. De fabrikant ziet zich daarom gedwongen veertienduizend banen te schrappen.
Vaste net
Niet alleen de mobiele netwerken moeten de resultaten van Ericsson weer op peil brengen, ook aan vaste netwerken is nog veel geld te verdienen. In de meeste landen is de vaste infrastructuur aan een grondige opknapbeurt toe, vooral vanwege de explosieve toename van datacommunicatie. De traditionele vaste netwerken zijn berekend op telefoongesprekken van gemiddeld vijf minuten per gebruiker, niet op lange internetsessies. Daarnaast heeft het groeiende mobiele gebruik grote gevolgen voor de vaste netwerken, omdat een groot deel van het mobiel verkeer over vaste lijnen, tussen bijvoorbeeld centrales, loopt.
De Zweedse leverancier gaat er daarom van uit dat de telecomoperators geen andere keuze hebben dan hun bestaande netwerk op te waarderen. Daarom heeft het bedrijf zijn aanbod voor de vaste netwerken teruggebracht tot één product, het ‘Engine multi service netwerk’. Deze vereenvoudiging van het aanbod is het resultaat van een eerdere bezuinigingsronde, maar komt het bedrijf in de huidige markt goed uit.
In 1998 was de divisie ‘vaste lijnen’ het zwarte schaap van Ericsson, omdat er al enkele jaren geen groei meer inzat. Daarom ontsloeg Ericsson 30 tot 40 procent van het personeel in deze divisie, en werd het aanbod teruggebracht. Volgens de leverancier is de verkoop van vaste infrastructuur in het eerste kwartaal met 37 procent gestegen en winstgevend.
Hoe groot die winst op netwerken is, maakt de onderneming niet bekend. De exacte resultaten zijn geconsolideerd in de overkoepelende Systems-divisie, waarvan in ieder geval de marge radicaal is geslonken. Ook hier zal Ericsson het steeds meer van volume moeten hebben, net als in de 3g infrastructuur-markt, die ook steeds meer op een volumemarkt gaat lijken.