‘Linux: installeren, configureren en aan de slag’. Ziehier een van de vele boeken over Linux, maar dan eentje met een titel die niets aan de verbeelding overlaat. Het boek van Michael Kofler probeert zich te onderscheiden van de bulk aan Linux-boeken door juist Linux in het algemeen te behandelen. Tenminste, voor computers met een x86-processor (van Intel of AMD).
Door die algemene aanpak biedt het boek de helpende hand bij het optuigen, aanpassen en gebruiken van in wezen elke distributie voor pc’s. Linux-geïnteresseerden die wat anders willen met (hun) Apple Powerpc-machines, Sun Sparc-computers, DEC Alpha-systemen of andere hardwareplatformen, dienen zich tot andere naslagwerken te wenden.
De ‘reguliere’ pc-gebruiker vindt in dit boek echter een behoorlijke handreiking. Kofler ontwijkt zorgvuldig diepgang in één specifieke distributie. Hij noemt en omschrijft wel de bekendste daarvan, waaronder Caldera, Debian, Red Hat, Suse, Slackware en Turbolinux. Opvallend genoeg ontbreekt de op Debian gebaseerde distributie van het Canadese softwarebedrijf Corel in het boek, dat in 2000 werd uitgebracht. Wellicht dat de auteur dit als behandeld beschouwt door de aanwezigheid van Debian. Of zou Kofler voorzien hebben dat Corels ‘distro’ niet de beoogde doorbraak van Linux op de desktop zou bewerkstelligen? Het noodlijdende bedrijf brengt zijn uitvoering van het ‘open source’-besturingssysteem nu onder bij de New Yorkse risico-investeerder Global Linux Partners.
Hoe dan ook, het boek gaat niet in op de ‘politiek’ rond het ‘open source’-besturingssysteem. Het voorwoord geeft weliswaar kort de geschiedenis van Linux weer, waarna het eerste hoofdstuk definities geeft van besturingssysteem, systeemkern (kernel) en andere (licht-)technische begrippen. De overige hoofdstukken zijn echter gewijd aan praktische zaken. Natuurlijk wel vergezeld van uitleg, maar de toon is voornamelijk ‘handen uit de mouwen’.
Zonder dat deze publicatie een handboek genoemd kan worden, is het toch zeker handig om het boek naast de computer te leggen bij de ‘operatie Linux’. Of dat nou een eerste, schone installatie betreft of een installatie naast Windows. Kofler neemt de lezer stap voor stap mee in het proces, dat hij rijkelijk met voorbeelden illustreert. Voor de ervaren computergebruiker kan het storend zijn dat de auteur basisstappen als het aanmaken en indelen van partities uitgebreid behandelt. Dit is echter essentieel voor niet-ervaren gebruikers of half-ingewijden.
Bovendien wordt de mogelijke onvrede van ervaren computeraars verderop in het boek weggenomen. Kofler geeft namelijk niet alleen informatie over het installeren en instellen van diverse systeemonderdelen en applicaties, maar legt ook uit hoe dat met de hand kan: middels het – via de commandoregel – bewerken van configuratiebestanden. Het boek houdt tevens rekening met toekomstige ontwikkelingen en nieuwe software, zoals drivers, door de gebruiker essentieel begrip over zijn Linux-systeem bij te brengen. Dit helpt ook bij het overwinnen van hardwareproblemen. Hardware en besturingssysteem zijn in de Linux-wereld namelijk nog lang niet zo op elkaar afgestemd als in de Windows-wereld. Daar is de situatie zelfs dusdanig doorgeschoten dat hardwarefabrikanten voor hun producten het predikaat geschikt-voor-Windows nastreven. De marktdominante positie van Microsoft stelt het bedrijf in staat dergelijke eisen te stellen, terwijl de situatie oorspronkelijk omgekeerd was.
De Linux-gemeenschap onderscheidt zich van de wereld der Windows-pc’s waar de gemiddelde gebruiker zoveel mogelijk wordt ‘behoed’ voor technische kwesties. Enerzijds een te verdedigen standpunt; een computer is immers een stuk gereedschap dat gebruikt dient te worden. Anderzijds een laakbare aanpak; een computer is immers een multifunctioneel en instelbaar stuk gereedschap, dat ingesteld en dus begrepen dient te worden. Nagenoeg alle boeken, handleidingen en gesprekken over Linux behandelen dan ook de – door onervaren computeraars gevreesde – commandoregel. Dit Linux-boek vormt geen uitzondering hierop, maar laat de verschillende grafische schillen (interfaces) die beschikbaar zijn voor deze Unix-variant zeker niet achterwege. De – mede handmatige – installatie en configuratie daarvan en het uiteindelijke gebruik worden beschreven. Daarnaast is in dit boek ook een alfabetisch overzicht opgenomen van de diverse commando’s en hulpapplicaties, vergezeld van een uitleg over hun functie en werking. Net zoals in het aloude pc-tijdperk van de Dos-commandoregel.
Ook is een slanke, maar geheel functionele uitvoering van de Linux-distributie van het Duitse Suse op cd-roms meegeleverd, zodat de aspirant-Linux-gebruiker aan de slag kan. Overigens wordt bij de Amerikaanse versie van dit boek de in Amerika populaire Linux-distributie Red Hat meegeleverd. Een distributie omvat naast het besturingssysteem ook applicaties. De meeste daarvan zijn hier stapsgewijs reeds behandeld. Voor gebruikers die meer dan een algemeen gebruik willen maken van Linux, biedt dit boek slechts een opstap. Een boek over de specifieke distributie is dan aan te raden, mogelijk als volgende brok leesvoer.
Kortom, dit is Linux voor allen, maar wel op het pc-platform.
Jasper Bakker Redacteur
Linux: installeren, configureren en aan de slag
Michael Kofler
Addison-Wesley
ISBN 9043001147
Prijs: fl 129,95