Achterstand bij het aansluiten van scholen op internet is de schuld van KPN. Dat zegt Nltree, de leverancier van het onderwijsnetwerk Kennisnet. Directeur Erik Zegwaart stelt dat onderaannemer KPN de afspraken over aantallen aan te sluiten scholen niet haalt. Kennisnet heeft te kampen met technische problemen. De grootschalige aansluit-operatie veroorzaakt bij reeds aangesloten scholen storingen, aldus de directeur.
Nltree heeft grote moeite de aantallen scholen aan te sluiten op het onderwijsnetwerk Kennisnet. Het bedrijf zegt 25 procent minder aansluitingen te realiseren dan nodig is. Eind dit jaar wil het jaar alle scholen hebben verbonden met het netwerk.
Een groot deel van de huidige achterstand wijt Nltree aan onderaannemer KPN. "De isdn-aansluitingen die zijn afgesproken, worden niet opgeleverd", aldus Zegwaart. Andere redenen zijn volgens hem tijdrovende procedures voor het verkrijgen van vergunningen bij gemeenten en een tekort aan kabels.
Sterke signalen
De achterstand van KPN is de Nltree-directeur niet uit eerste hand bekend. Hij hoort het van kabelbedrijf Essent, een van de bedrijven waar Nltree mede door is opgezet. "Ik krijg van hun sterke signalen dat KPN niet hard loopt voor Kennisnet".
Zegwaart kan de vertragingen wel verklaren. KPN heeft volgens hem hetzelfde probleem als alle andere aanbieders van breedbandinternet. "Niemand kan heel snel heel veel leveren." Evenzogoed leidt de achterstand van KPN tot irritaties bij scholen en Nltree. De achterstand benadeelt ook KPN zelf. Zegwaart becijfert dat het telecombedrijf door de achterstand per maand één miljoen gulden aan inkomsten misloopt.
Nltree is vorige maand onder druk gezet door het ministerie om vaart te zetten achter het aansluiten van scholen op het onderwijsnetwerk. De minister kwam in actie na een boze brief van ict-coördinatoren van een dertigtal scholen en scholengemeenschappen aan de Tweede Kamer.
Tien dagen na de brief komt de reactie van het ministerie van Onderwijs. Minister Hermans heeft maatregelen getroffen, laat het ministerie weten. Volgens Hermans kan Nltree inderdaad niet volgens de normen leveren. "Ik zal Nltree nog nadrukkelijker dan nu het geval is aansturen."
De minister wil dat de kabelbedrijven extra mensen inzet en scholen zonodig niet via de kabel maar via het telefoonnet of satelliet worden aangesloten. Op 1 juni moet de achterstand in het aansluiten zijn weggewerkt.
De kabelbedrijven krijgen het nog druk: om de achterstand in te lopen moeten er tot die dag per week 325 scholen en instituten zoals bibliotheken worden aangesloten. Ook na 1 juni is het tempo nog moordend hoog. Wil Nltree de klus nog voor het eind van het jaar klaren, dan moeten per week zo’n 225 scholen worden aangesloten.
Storingen
De massale aansluitoperatie is er volgens Zegwaart mede debet aan dat op Kennisnet veel storingen voorkomen. "Bij het doorvoeren van een uitbreiding gaat er helaas wel eens wat mis. Daar hebben scholen die reeds zijn aangesloten last van." Een van de scholen die over de storingen kan meepraten is de rijksscholengemeenschap Broklede in Breukelen. ICT-coördinator Marjo Bollen is één van de initiatiefnemers van de brief naar de Tweede Kamer. De netwerkverbinding bij het Broklede werkt de laatste weken naar behoeven. Bollen blijft echter niet te spreken over het netwerk. "Kennisnet is echt slecht. Het is niet zo dat Kennisnet het een dag per drie weken niet doet. Nee, het doet het drie weken lang niet en soms een dagje wel."
Satelliet
Eén van de alternatieven waarmee Nltree en het ministerie van Onderwijs schermen is het aansluiten van scholen via satelliet. Dat is vooral makkelijk voor het aansluiten van scholen ver weg van infrastructuur voor kabel en breedbandtelefoon.
Voor niet al te grote scholen is het volgens Nltree-directeur Erik Zegwaart een goed alternatief. Bij gebruik door grotere klassen tegelijk loopt de verbindingsnelheid wellicht terug. De proef van Nltree is op een paar weken na afgerond. Nltree-directeur Erik Zegwaart: "We willen zeker weten dat slecht weer niet betekent een slechte verbinding."
Kennisnet
Volgens plan zijn eind dit jaar 12.000 scholen en andere onderwijsinstellingen, bibliotheken, musea en contentleveranciers op Kennisnet aangesloten. Het aantal gebruikers overstijgt de 2,5 miljoen. Het ministerie van Onderwijs stelt voor het project 90 miljoen gulden beschikbaar.