Om de exploderende opslagcapaciteit beheersbaar te houden brengen steeds meer bedrijven hun opslagapparatuur onder in een aparte san-omgeving (storage area network). Een nieuw Iscsi-protocol en een drastische versnelling van IP-netwerken zal de relatief dure FC-architectuur (Fibre Channel) van de san-omgevingen op termijn achterhaald maken.
Het Iscsi-protocol is een zeer interessante ontwikkeling voor de opslagwereld", zegt Roelof Borggreve, directeur van opslagdienstverlener Isit. "Wij zullen in ons opslaglaboratorium zeker gaan kijken wat voor mogelijkheden deze technologie in zich heeft. Daarnaast denk ik als lid van de Snia (Storage Network Industry Association) dat we hier ook in het ruimere verband van deze industriegroep onze aandacht op gaan richten. Ik constateer een sterke neiging van de opslagwereld om terug te keren naar IP-architectuur (Internet Protocol). Dat is begrijpelijk, omdat deze technologie belangrijke voordelen heeft boven de nu binnen san-opstellingen gevestigde FC-architectuur."
"Allereerst is er natuurlijk het voordeel van lagere kosten", zegt Borggreve IP-internetcomponenten zijn een stuk goedkoper dan de speciaal voor FC-netwerken ontwikkelde apparaten en switches. Daarnaast zal Fast Ehternet IP-netwerken opwaarderen van 10 Mbps naar 10 Gbps. De nieuwe generatie FC-apparatuur kan 2 Gbps aan. De prestaties van Fast Ethernet zijn hoog genoeg om opslagapparatuur centraal als onderdeel van het totale IP-bedrijfsnetwerk te beheren. Dat biedt enorme beheervoordelen."
Borggreve vindt het moeilijk om een termijn aan te geven waarop IP-technologie Fibre Channel gaat inhalen. "Het is lastig om aan te geven wanneer die inhaalslag zal plaatsvinden", zegt Borggreve. "FC-technologie is nu absoluut de standaard voor san-opslageilanden, omdat het betrouwbaar en snel is. Ik weet zeker dat Iscsi zware concurrentie gaat opleveren voor FC-producenten. Van Network Appliance begreep ik dat zij het Iscsi-protocol volgend jaar gaan ondersteunen in hun nas-filers (network attached storage). Ik verwacht dat meer tape- en diskproducenten dit protocol volgend jaar zullen ondersteunen."
San-omgevingen
"Het heeft even geduurd, maar Isit heeft afgelopen jaar twintig san-opslagomgevingen verkocht. Met name bedrijven die een beheersbare opslagoplossing voor hun Office-toepassingen en Windows NT-omgevingen willen, hebben een dergelijke opslagomgeving bij ons besteld", zegt Roelof Borggreve, directeur van opslagdienstverlener Isit. "Onder deze ondernemingen bevinden zich financiële instellingen, organisaties die cursussen en evenementen organiseren, internetbedrijven en telco’s. Wij verkopen de opslagapparatuur, leggen de san-omgeving aan en zorgen voor het onderhoud. Het is opvallend dat meer technisch geörienteerde bedrijven kiezen voor rechtstreeks aan het IP-netwerk te hangen nas-opslagsystemen. Een echte verklaring heb ik daar niet voor."
Protocol-strijd
Brocade, marktleider op het gebied van switches voor FC-netwerken, ondersteunt op termijn in zijn nieuwste product, bedoeld voor de bovenkant van de markt, de door technologiegiganten als Cisco, IBM en Intel en gepropageerde standaard Iscsi. De toezegging dat de onderneming zich naar elke standaard richt dus ook naar Iscsi komt laat en schoorvoetend.
Tegenover de Britse nieuwsdienst Computerwire verklaart Camden Ford, senior product manager bij Brocade, dat "Iscsi Fibre Channel naar alle waarschijnlijkheid niet gaat vervangen". Gevraagd waarom het bedrijf het onvermijdelijke besluit om de snel groeiende steun voor het nog niet geratificeerde protocol uitstelt antwoordde hij: "waarom zouden we aankondigen een protocol te ondersteunen dat concurreert met onze bestaande producten en dat nog niet volledig uitgewerkt is, laat staan dat het zich bewezen heeft."
De Silkworm 12000 van Brocade, zoals het product gaat heten, krijgt een 64-poort en 128-poort uitvoering. De switch verdubbelt de doorvoersnelheid tot 2 Gbps. Het product verschijnt eind dit jaar op de markt. Uiterlijk een jaar later verwacht Brocade een adapter gereed te hebben om het Iscsi-protocol aan te kunnen. Tegen dezelfde tijd komt er ook een oplossing om FC-blokken in IP-pakketten om te zetten. Deze IP-informatie is vervolgens over grote afstanden te vervoeren. Lucent kondigde vorige week een router aan die dit transport voor zijn rekening kan nemen.
Adviesbureau Metagroup geeft aan dat Iscsi geen bedreiging vormt voor Fibre Channel, omdat de beheermogelijkheden van Iscsi beperkt zijn. Daarnaast plaatst Metagroup vraagtekens bij de netwerkkaarten die speciale chips moeten krijgen wil het opslaan van IP-informatie geen vertraging opleveren. Het is nog niet precies duidelijk wat voor kaarten en wanneer fabrikanten als Emulex, Qlogic en Agilent Technologies deze op de markt zullen brengen.
Wel is duidelijk dat een netwerkgigant als Cisco Iscsi omhelst heeft. Dit protocol, dat inmiddels ter ratificering voorgelegd is aan de Ietf (Internet Engineering Task Force), heeft ook de interesse gewekt van IBM en Intel. De slagkracht van deze spelers zou de FC-producenten snel kunnen verwijzen naar een kleine nichemarkt.