Cisco introduceert technieken voor het integreren van netwerken gebaseerd op het internetprotocol met Gigabit Ethernet en glasvezelnetwerken. Samen met IBM ontwikkelt Cisco hiertoe het Iscsi-protocol, dat opslag mogelijk maakt via het internetprotocol.
Dit was het meest opvallende nieuws van San World, de bijeenkomst van Europese gebruikers die IBM onlangs organiseerde in Cannes. Het was niet IBM dat met opvallend nieuws kwam, maar Cisco. Bert van der Zande, directeur van Network Appliance, legt uit waarom zijn bedrijf het nieuwe protocol ondersteunt. "Het grote voordeel van de Iscsi-technologie is dat deze benadering zowel nas als san op netwerkbasis ondersteunt, omdat dit protocol voorbij gaat aan de traditionele verschillen tussen nas en san."
Jon Williamson, partner van Computer Network Technology, legt er de nadruk op dat Iscsi een overgangsproduct is. "De grote bedrijven die een san hebben geïnstalleerd, zullen daar mee blijven werken. Voor kleine bedrijven is het wel aantrekkelijk, omdat ze nu via het IP-protocol toegang hebben tot opslag."
Bovendien vindt hij de samenwerking tussen IBM en Cisco een monsterverbond. "Met SNA, het protocol voor mainframeomgevingen, ging het de afgelopen jaren steeds minder. Omdat IP in opkomst is, moest IBM wel een partner zoeken die daar sterk in is.
Intelligent
In zijn openingswoord stelde Dietmar Wendt, vice-president Storage Systems van IBM, dat Big Blue dit jaar met producten komt die in een open San passen. Volgens Wendt gaat het niet meer om san of nas systemen, maar om intelligente opslagproducten die passen in een netwerk. IBM heeft hiervoor het concept bedacht van Storage Tank, dat is gebaseerd op filesharing zoals dat gebruikelijk is in mainframe-omgevingen.
Wendt legt er de nadruk op dat IBM een technologische voorsprong heeft op aartsrivaal EMC. In 1999 verwierf het bedrijf 300 patenten op het vlak van opslagsystemen, EMC 50. Volgens de IBM topman heeft de helft van de klanten van EMC nu ook het Shark-opslagsysteem van IBM. Maar op de vraag of hij een paar namen van klanten kan noemen geeft hij het ontwijkende antwoord dat "Een op de twee bedrijven uit de Fortune top-500 heeft nu ook een Shark in gebruik."
Partners
Op San-world blijkt eens te meer dat leveranciers van hardware en software voor opslagsystemen hun heil zoeken in samenwerkingen. Zo zijn 250 leveranciers betrokken bij het ontwikkelen van het Iscsi-protocol. De markt van opslagsystemen blijft lonken. Op de gebruikersbijeenkomst presenteerden diverse onderzoeksbureaus cijfers over de verschuivingen in de markt. Meest opvallende is Forrester Research. Volgens onderzoekers van dit bureau werd in 1996 een kwart van de investeringen in it uitgegeven aan opslag, en drie kwart aan servers. In 2003 liggen de verhoudingen precies andersom. In hun poging om van de groei in opslag een graantje mee te pikken zijn er nu samenwerkingen tussen leveranciers die voorheen elkaars bloed wel konden drinken. Het opvallendste voorbeeld is het samenwerken van IBM en Cisco. Ooit waren deze twee bittere vijanden. Nu presenteren ze zich als een gelukkig koppel. Feit is dat deze partners hebben gekozen voor een verstandshuwelijk. Feit is ook dat IBM de boot heeft gemist met de nieuwe generatie netwerken. Toen Big Blue de wereld van wide area netwerken domineerde met SNA, doorzag het niet het belang van de pc-industrie. In die nieuwe tak ontwikkelde zich goedkopere technieken als Ethernet, en dankzij internet het TCP/IP protocol.
Destijds wees IBM er op dat SNA betrouwbaarder was dan het internetprotocol. Aanvankelijk was dat ook zo, maar de starheid van SNA, dat werd ontworpen voor centrale transactieverwerking op mainframes, maakte het ongeschikt voor pc’s aan een lan.
Inmiddels had Cisco een dominante positie in het bouwen van de nieuwe generatie IP-netwerken. IBM probeerde nog wel eigen routers te ontwikkelen, maar die bleken in de praktijk niet goed samen te werken met producten van andere leveranciers.
Het verstandshuwelijk dat IBM daarna sloot met Cisco blijkt een gouden greep, want samen kunnen zij nu de IP-markt domineren.