De internetproviders en het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben overeenstemming bereikt over het aftappen van de elektronische berichtenstroom.
Dat liet de Vereniging van Nederlandse Internet Providers (NLIP) gisteren via een persbericht weten.
Sinds 1998 verplicht de Telecommunicatiewet (TW) aanbieders van openbare diensten of netwerken hun dienst of netwerk aftapbaar te maken. Bij vaste en mobiele telefonie is dat al geregeld, bij internetproviders kan de Binnenlandse Veiligheidsdienst het elektronische berichtenverkeer nog steeds niet onderscheppen. Omdat er lange tijd geen duidelijkheid was over de technische specificaties van overheidszijde – en er dus ook nog geen apparatuur gebouwd, laat staan getest, kon worden – hebben de providers tot tweemaal toe uitstel gekregen. De laatste keer tot 15 april.
Een ander bezwaar van de providers, naast het ontbreken van specificaties, was het kostenaspect. De benodigde apparaten werden geschat op één miljoen gulden per stuk en grotere providers zouden wel vier tot zes machines nodig hebben. Een dure grap dus. Met name het kostenaspect werd benadrukt in de brandbrief die het Nationaal Aftap Overleg, bestaande uit leden en niet-leden van de NLIP half februari stuurde aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat en waarin de vereniging duidelijk maakte dat de deadline onmogelijk gehaald kon worden.
Nu lijkt het erop dat de deadline in elk geval niet al te ver overschreden gaat worden. Want de afgelopen maanden heeft de NLIP in overleg met het Nationale Aftap Overleg een alternatief aftapmodel ontwikkeld dat aan de aanvankelijke bezwaren van de providers tegemoetkomt en ook bij de Nederlandse overheid in goede aarde is gevallen. Het model gaat uit van het gemeenschappelijk gebruik van aftapapparatuur – wat de kosten aanzienlijk verlaagt – die wordt ondergebracht in een beheersorganisatie. Zo kan ook centraal gecheckt worden of aftapverzoeken van de BVD rechtsgeldig zijn.
Over de tijd waarmee de deadline overschreden kan worden – er moet tenslotte nog steeds apparatuur ontwikkeld en getest worden – moeten de providers en de overheid nog nadere afspraken maken.