France Telecom haalt de teugels binnen de eigen organisatie aan. De losse organisatiestructuur wordt strakker nu netwerkdochter Global One een deel van de mobiele zakelijke Dutchtone-activiteiten overneemt. De telecomaanbieder hoopt het verlieslijdende Global One hiermee sneller winstgevend te maken. Binnen enkele maanden zal de fusie van Equant met Global One zijn afgerond.
Internationale netwerkdiensten-aanbieder Global One gaat zich met de overname van de zakelijke mobiele diensten van zusterbedrijf Dutchtone/Orange meer richten op de nationale markt. Global One biedt hiermee gecombineerde mobiele en vaste netwerkdiensten voor grootzakelijke klanten aan. Nederland is het eerste land waar France Telecom zijn mobiele en vaste netwerkdiensten samenvoegt. Concurrent British Telecom heeft hier op vergelijkbare wijze de mobiele activiteiten van dochter Telfort strakker in handen genomen.
De verantwoordelijke verkoopafdeling van Dutchtone is onlangs opgenomen in Global One. Dit betekent onder meer dat de aanbieder verantwoordelijk wordt voor de overheidsautomatisering in het kader van OT 2000. Willem van Eck, directeur van Global One Nederland: "Het contract is gesloten met Dutchtone, het contact verloopt via Global One." Hiermee kan hij in een klap een groot aantal ministeries en provinciale overheden tot zijn klanten rekenen.
Global One levert het moederbedrijf nu nog verlies op. Van Eck: "We moeten een winstgevend bedrijf worden, in plaats van een investering." Hij denkt na de incorporatie van Equant per jaar drie miljard dollar omzet te draaien. "We verwachten in 2002 winstgevend te worden."
3g-schuldenlast
De resultaten van Global One zijn geconsolideerd in de jaarcijfers van France Telecom. Het moederbedrijf is net als veel andere Europese telecombedrijven opgezadeld met een zware schuld door de aanschaf van Umts-licenties in verschillende Europese landen. Voor de Franse telecomaanbieder is door deze Umts-investeringen de netto schuld fors gestegen, van 14,6 miljard euro in 1999 naar 61 miljard euro in 2000. Deze week kondigde het bedrijf een nieuwe investering aan, de aanschaf van een Umts-netwerk in Frankrijk bij Alcatel. France Telecom betaalt voor de duizenden basisstations 315 miljoen euro.
Hierdoor is ook deze telco gedwongen de schuldenlast radicaal terug te brengen. De Amerikaanse kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Moody’s, die de door schulden geplaagde telecombedrijven kritisch volgen, hanteren de verhouding tussen schuld en Ebitda (omzet voor rente, belastingen en afschrijvingen van materiële en immateriële vaste activa). Bij KPN bijvoorbeeld is die verhouding nu ongeveer 6,5. De nationale telecomaanbieder streeft ernaar, door een verkoop van deelnemingen en activiteiten die niet tot de kerntaken worden gerekend, in 2003 dat getal te hebben teruggebracht tot 3.
Kernactiviteiten
Bij France Telecom is die verhouding met een Ebitda van 10,8 miljard euro en een schuld van 61 miljard euro 5,4. In 2003 moet dat, eveneens door verkoop van niet-kernactiviteiten, zijn gereduceerd tot 2,5. De omzet bedroeg in het boekjaar 2000 33,6 miljard euro. De netto winst was 3,6 miljard euro. Naast de resultaten van Global One zijn ook de cijfers van Orange, Wanadoo en Freeserve geconsolideerd in dit resultaat.
De bijdrage van Global One is negatief, net als die van de divisie waar het toe behoort. Het gaat om het internationale segment van de divisie vaste lijnen, spraak- en datadiensten. De omzet van dit bedrijfsonderdeel bedroeg in 2000 5,9 miljard euro. Het resultaat was 29 miljoen euro negatief. Volgens France Telecom was dat voor een belangrijk deel te wijten aan het volledig consolideren van Global One in de boeken. Het telecombedrijf verwacht dat Global One, dat later dit jaar zal zijn samengevoegd met Equant, over een jaar winstgevend zal zijn.
France Telecom heeft Equant NV gekocht voor drie miljoen dollar. Wanneer de acquisitie is afgerond zal France Telecom beschikken over een datanetwerk in 220 landen, geschikt voor IP, frame relay en ATM-verkeer. Global One is voortgekomen uit een joint venture van Deutsche Telekom, France Telecom en het Amerikaanse Sprint.
Vorig jaar stapten zowel Deutsche Telekom als Sprint uit het samenwerkingsverband. Deutsche Telekom kwam in conflict met France Telecom over het bod op Telecom Italia, terwijl Sprint zich terugtrok vanwege zijn voorgenomen acquisitie door MCI Worldcom. France Telecom betaalde 3,9 miljard dollar voor het aandeel van zijn twee partners in het databedrijf.