De Amerikaanse fabrikant van routers en switches ziet zich door een stagnerende economie gedwongen de koers te verleggen. De ontwikkeling van producten voor breedbandige optische netwerken komen op een laag pitje te staan. In plaats daarvan richt het bedrijf het vizier op netwerkopslag
Krap achttien maanden na de aankoop van de ONS 15900 Wavelength Router stopt Cisco met de productie van het apparaat. De netwerkgigant kocht het in optische netwerktechnologie gespecialiseerde Monterey en diens voornaamste product in augustus 1999 voor 500 miljoen dollar. Met de Wavelength Router, bedoeld om lichtsignalen net als IP-pakketjes door te sturen binnen een glasvezelnetwerk, stapte Cisco in technologie voor breedbandige glasvezelnetwerken.
Maar die stap viel vies tegen. De verwachting dat veel telecom- en netwerkaanbieders hun bestaande routers zouden vervangen door optische exemplaren is niet uitgekomen. De sector heeft gewoonweg het geld niet om deze vernieuwing te realiseren, is de constatering van Carl Russo, vice president optische netwerken bij Cisco. In een toelichting op het schrappen van de router, die het bedrijf plaatste op zijn eigen website verklaarde Russo dat "gegeven het slechte economische klimaat deze bedrijven niet in staat zijn om het hart van hun netwerk te vervangen."
Door de stagnerende economie ziet Cisco zich gedwongen om de aandacht te verleggen van baanbrekende technologie naar producten die op korte termijn geld op kunnen leveren. "Toen we aankondigden, dat we stoppen met het aankopen van bedrijven, gaf Cisco te kennen zijn activiteiten onder de loep te nemen en zich te concentreren op markten en producten die meteen winst opleveren", verklaart Russo. "De beslissing om de productie van de Wavelength router te staken maakt daar onderdeel van uit. We geloven dat het verstandig is om in economisch onzekere tijden alleen markten te bewerken waar een gezonde omzetgroei te vinden is."
Netwerkopslag
Cisco kondigde maandag aan de SN5420 op de markt te brengen, die geclusterde opslagapparatuur direct aan IP-pratende servers kan koppelen. Tot nu toe waren bedrijven gedwongen om voor geclusterde SAN-opslag (storage area network) een apart hoge capaciteitsnetwerk aan te leggen met behulp van Fibre Channel-technologie. Nu Cisco met een product komt dat opslagapparatuur met IP-technologie kan ontsluiten lijkt een goedkopere oplossing voorhanden.
Tot nu toe was voor op het IP-protocol gebaseerde opslag veel rekenkracht van de chips nodig. Een Fibre Channel-opstelling ontlast de serverprocessoren, omdat speciaal voor opslag bedoelde chips deze rekentaak op zich nemen. Maar chips in netwerkkaarten met Iscsi-technologie die een zelfde taak toegewezen krijgen lijken de klus net zo goed aan te kunnen. Zeker nu Ethernet-technologie ook snelheden van 1 Gb per seconde haalt.
Cisco is niet de enige, die zijn aandacht verlegt naar deze vorm van netwerkopslag. Ook Lucent Technologies kondigde deze week aan binnenkort een product voor netwerkopslag op de markt te brengen. Lucent werkt aan een switch die gegevens uit een Fibre Channel over grote afstanden kan verplaatsen door het te converteren naar IP-berichten.