Wie leest ze nog, die ellenlange gebruikersvoorwaarden? Toch maar doen, want Passport oude stijl had Microsoft de rechten over al je werk gegeven.
Stel: je hebt een prachtig kort verhaal geschreven en je besluit het op te slaan op Microsofts Passport server. Verstandig? Tot voor kort niet, want daarmee had je volgens de gebruiksvoorwaarden je rechten over het gemaakte aan de software-gigant verspeeld. Na hevige kritiek van gebruikers en de juridische hoek heeft Microsoft de oude gebruiksvoorwaarden vervangen door een klantvriendelijker epistel.
Niemand had er ooit echt serieus bij stil gestaan, maar in de oorspronkelijke gebruiksvoorwaarden stond dat Microsoft het recht had elk bericht, bestand of elke data die wordt ingevoerd in de Passport Web site "te gebruiken, te veranderen, te kopiëren, te distribueren, uit te zenden en publiek tentoon te stellen". Onder deze gebruiksvoorwaarden eigende Microsoft zich ongemerkt de rechten toe over alles wat gebruikers opslaan op de Passport servers: van gedichten en proza, tot zakelijke rapporten, business-plannen en financiële data.
Eind vorige week liet Microsoft bij monde van zegsman Tom Pilla weten dat "het gewoon een foutje was, dat er stond". De software-moloch heeft de gebruiksvoorwaarden ingetrokken en vervangen door de kreet dat Microsoft alleen rechthebbende is over de communicatie van klanten met Microsoft zelf. Niet zozeer, zo lijkt het echter, omdat de multinational plotseling berouw kent, maar vooral omdat ze geen trek heeft in een dreigend pr-debacle. Het is immers niet aannemelijk dat een specifieke voorwaarde zoals de gewraakte, met zulke overduidelijke implicaties, door juristen van Microsoft over het hoofd is gezien, en "per abuis" onderdeel is geworden van de gebruiksvoorwaarden.
De gebruiksvoorwaarden van Passport waren niet nieuw, en het is enigszins verrassend dat het rumoer erover juist nu is losgebarsten. Of toch niet? Afgelopen week trokken de gebruiksvoorwaarden voor Passport nieuwe interesse, omdat Microsoft bekend maakte Passport te willen incorporeren in haar toekomstige Web-based Services, waaronder haar HailStormhosting service. HailStorm zal ertoe leiden dat gebruikers veel meer data op Microsoft servers gaan opslaan, opdat bestanden toegankelijk worden vanaf willekeurig welk Web-enabled apparaat. Critici doorzagen de gevolgen van een dergelijke stap: grote graaiende Microsoft armen die zich controle toe-eigenen over alles wat los en vast zit.
Al met al is het maar de vraag in hoeverre gebruikers in de toekomst data toe willen vertrouwen aan Microsoft. Niet alleen vanwege Microsofts uitglijder wat betreft voorwaarden, maar ook vanwege voortdurende veiligheidsproblemen. Een datacenter van Microsoft is een mooie trofee voorhackers, beseffen veiligheidsexperts. De toekomst zal uitwijzen of de gebruikers vertrouwen in Microsoft hebben.