Erp-leverancier SAP AG koopt voor vierhonderd miljoen dollar zijn partner Toptier, leverancier van portaal- en integratiesoftware. Hiermee steekt de Duitse softwareontwikkelaar zijn concurrenten op de zakelijke portaalmarkt de loef af. Een aantal van hen, waaronder Baan, werkten al samen met Toptier. Hoe het met die samenwerking verder moet is onduidelijk.
De acquisitie door SAP van zijn partner Toptier is een ongebruikelijke stap. De Duitse erp-leverancier staat niet bekend om zijn strategische overnamebeleid. Het bedrijf betaalt vierhonderd miljoen dollar contant voor de Amerikaanse softwareontwikkelaar, die zelf een jaarlijkse omzet heeft van twintig miljoen dollar. Beleggers en analisten reageerden terughoudend op deze acquisitie, omdat zij twintig keer de omzet een te hoge prijs vinden voor het relatief kleine bedrijf. Na het bekendmaken van de overname daalde het aandeel SAP ruim 3 procent, en dat op een dag dat de overige Europese fondsen licht stegen.
De reden dat SAP overgaat tot het inlijven van zijn partner voor dit bedrag is waarschijnlijk het gevaar dat Toptier in handen komt van een concurrerend softwarebedrijf. Baan is bijvoorbeeld net als SAP sinds 1999 een belangrijke partner voor Toptier, evenals i2. Bovendien vormen de portaalstrategieën van Peoplesoft en Oracle een bedreiging voor SAP. Toptier was niet bij voorbaat tegen inlijving door een van die concurrerende ontwikkelaars. Bovendien stond voor Toptier een beursgang op de agenda, die de waarde van het bedrijf ook nu fors omhoog gestuwd zou hebben.
Oorlogskas
Analisten van AMR Research verwachten dat deze verrassende actie van SAP een nieuwe strategie inluidt, en het begin is van een reeks andere aankopen. Jarenlang oppotten van de winst heeft SAP een goedgevulde oorlogskas opgeleverd. Waarschijnlijk onder invloed van een andere partner, Commerce One, gaat SAP nu over tot acquisitie van strategische technologie. Bovendien lijkt SAP met de aankoop van Toptier een opener koers te gaan varen, omdat de Amerikaanse technologie onder meer geschikt is om legacy-systemen te koppelen aan de software van SAP.
Toptier werkte al vanaf 1999 samen met Baan, in een portaal voor de erp-applicaties van deze ontwikkelaar. Op dat moment had Toptier al een sterke band met SAP. De samenwerking van Toptier met de twee erp-leveranciers betekende dat gebruikers die zowel Baan-applicaties als SAP R/3 hadden draaien, op dat moment ongeveer vijfhonderd met de software van Toptier tussen de twee concurrerende applicaties konden navigeren.
Vanwege de aankoop treft SAP een voorziening van vijftig miljoen dollar voor onderzoek en ontwikkeling. De transactie zal volgens de software-ontwikkelaar een minimale invloed hebben op het resultaat over het boekjaar 2001. In 2000 boekte SAP nog een omzet van 6,26 miljard euro en een winst van 626 miljoen. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van de 5,11 miljard euro omzet in 1999, en een stijging van de winst met 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.