Aan de Technische Universiteit Delft begint in september de opleiding Media en Kennistechnologie. De onderwijsrichting brengt onderdelen uit de wiskunde, informatica, elektrotechniek samen en besteedt extra aandacht aan multimedia, kennistechnologie en de interactie tussen mens en machine. Studenten leren deze interacties te ontwerpen met onder meer tekst, spraak en video.
De universiteit wil met de nieuwe onderwijsrichting richting bieden aan ontwikkelingen als mobiele communicatie, internet en de digitalisering van krant en televisie. Steeds meer bestaande en nieuwe taken in de samenleving worden uitgevoerd door machines. Ontwerpers van machines zoeken volgens de universiteit naar combinaties van beeld, tekst en spraak die een bruikbare uitwisseling tussen mens en machine tot stand brengen.
Echt intelligente gebruikersinterfaces zijn nog niet voorhanden. Volgens de universiteit is amper ervaring opgedaan met het combineren van technieken als informatiemanagement, spraaktechnologie, dialoogmanagement en multimedia. De opleiding aan de TU Delft moet in het tekort aan dergelijke deskundigen voorzien. Een berucht voorbeeld is voor de universiteit de door de meeste gebruikers niet te programmeren videorecorder. Bachelors of Masters van de nieuwe studierichting moeten in staat zijn de gebruikerswensen bij dergelijke apparaten te vertalen in voor de machine begrijpbare opdrachten.
De bacheloropleiding duurt drie jaar. Daarna kunnen studenten zich in een tweejarige masteropleiding specialiseren in multimedia, kennistechnologie en mens-machine interactie.