Het Duitse ministerie van Economie en Techniek zet het midden- en kleinbedrijf aan open source software in te zetten. De technologiebeurs Cebit is aangegrepen voor het uitgeven van een fikse brochure, die het mkb over de drempel moet halen. Het Duitse initiatief is een Nederlandse tegenhanger enkele maanden voor.
Het stimuleren van de open source software is onderdeel van de actie ‘Innovatie en werkgelegenheid voor de informatiesamenleving van de eenentwintigste eeuw’. Voor minister Werner Müller, volgens een van zijn eigen woordvoerders een fervent voorstander van open source software, is het een van de onderdelen in de strategie om veiligheid en concurrentie in ict te stimuleren. De claim dat open source programma’s veiliger zijn voor gebruik in netwerken is onder meer gebaseerd op de stelling dat al dan niet opzettelijke beveiligingsfouten in de software eenvoudiger zijn op te sporen.
Müller zette daarnaast ook zijn schouders onder Berlios. Dit instituut probeert vanuit Berlijn de belangen te behartigen van de verschillende partijen die betrokken zijn bij open source programmatuur.
Müllers’ ministerie stelt voor dit en volgend jaar geld beschikbaar, zodat Berlios kan optreden als tussenpersoon voor enerzijds ontwikkelaars en gebruikers, en anderzijds dienstverleners en bedrijven die de producten willen exploiteren. Volgens Berlios-woordvoerder Lutz Henckel helpt het centrum Duitse softwareontwikkelaars aan sponsors. "We brengen bedrijven bijeen om gezamenlijk open industriestandaarden te ontwikkelen of investeringen te delen om nieuwe producten te ontwikkelen."
Administratiepakketten
De brochure is duidelijk bedoeld voor geïnteresseerden die nog nauwelijks weten wat open source software betekent. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de voor- en nadelen. Bekende argumenten, zowel vóór – zoals recht om de broncode van programma’s aan te passen en zonodig te verbeteren – als tégen, zoals het gebrek aan volledig uitgeteste toepassingen voor kantoorautomatisering, bijvoorbeeld boekhoudprogramma’s en administratiepakketten.
Veel aandacht is er voor geslaagde toepassingen van open source producten. Eerste voorbeeld in de brochure is het gebruik ervan door het rekencentrum van het Duitse ministerie voor Financiën, waar 1500 gebruikers verspreid zijn over 850 kantoren. Naast deze grotere gebruiker staan een bouwmaatschappij dat de bedrijfsservers toevertrouwt aan Linux. Ook bij Berlios krijgt het presenteren van succesverhalen een belangrijke rol. Henckel: "We moeten bedrijven laten zien dat het zin heeft."
Met de uitgebreide folder en het Berlios-centrum ligt het Duitse ministerie maanden voor op Nederland. Economische Zaken begint net aan een campagne om open source gebruik in het mkb aan te moedigen. Woordvoerder voor EZ Luuc van Zijp had de brochure van zijn Duitse collega’s nog niet gelezen.
Net als in Duitsland wil EZ via een voorlichtingscampagne het gebruik van open source en daarmee de concurrentie op de it-markt bevorderen. Meerdere aanbieders zullen harder moeten werken om klanten tevreden te houden, redeneert EZ.
De opdracht voor het opstellen van een plan van aanpak in Nederland is volgens Van Zijp net gegeven aan de Vereniging Open Source Nederland. Zo officieel had de voorzitter van deze vereniging, Joost Helberg, dat nog niet vernomen. "De officiële toekenning is op een haar na rond, dat wel." De brochure over de Duitse aanpak had hij nog niet gelezen.
Elektronische versie
De brochure over open source toepassingen, bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, is voorlopig alleen nog te bestellen bij het Duitse ministerie voor Economie en Techniek. Dat kan via de homepage van het ministerie http://www.bmwi.de. De brochure is te vinden tussen de andere publicaties. Een elektronische versie bestaat, maar de hyperlink op de website bleek onjuist en is inmiddels van de site verdwenen.