Zolang de financiële resultaten slecht blijven, neemt Cisco geen bedrijven meer over. John Chambers, ceo van Cisco, vindt het ongepast op het overnamepad te blijven in een periode dat het bedrijf zelf mensen ontslaat.
Nu de netwerkmarkt inkrimpt is de beslissing van Chambers begrijpelijk. Toch komt ze onverwacht, want Cisco nam vorig jaar nog 23 bedrijven over. De afgelopen jaren was het gebruikelijk dat het bedrijf met de regelmaat van de klok overnames deed. Uitgangspunt hierbij was dat Cisco sneller dan de markt wil groeien. Omdat het zelf ontwikkelen van technieken duurder is dan het overnemen van kleine gespecialiseerde bedrijven, is voor de laatste tactiek gekozen.
Belhamel
Het is de vraag wat de gevolgen zijn voor Cisco – dat door zijn agressieve gedrag wel de belhamel van de industrie werd genoemd – nu het voorlopig afwijkt van zijn strategie. Leveranciers als Nortel Networks en ADC Telecommunications zijn de laatste uit de branche die met winstwaarschuwingen kwamen. De moeilijke tijden in deze sector zijn te wijten aan de teruglopende vraag van dienstverleners in de telecommunicatie.
Financiële analisten voorspellen dat Cisco binnenkort weer met slecht nieuws komt. Zij baseren hun voorspelling op de koers van het aandeel die vorige week 15,38 dollar bedroeg. De topkoers over de afgelopen 52 weken lag op 82 dollar.
"Het plotselinge gebrek aan kapitaal legt een enorme druk op leveranciers van netwerkproducten", stelt William Becklean, analist van Sun Trust Equitable Securities. "Voor Cisco komt die klap extra hard aan, want zij zijn actief in alle markten, zodat ze nergens verstoppertje kunnen spelen."
John Chambers voorspelde in een interview in Financial Times dat de recessie ten minste drie kwartalen zal duren. In februari stelde hij nog dat het in de tweede helft van dit jaar weer beter zou gaan. Financieel analisten van Wall Street stellen dat een positieve ommekeer dit jaar onwaarschijnlijk is.
Becklean denkt dat Cisco het hard te verduren krijgt van allerlei kanten omdat het bedrijf actief is een groot aantal markten. Wel vindt hij dat de netwerkleverancier beter kan proberen de turbulentie te doorstaan dan zich terug te trekken. Industriekenners gaan ervan uit dat de netwerkindustrie blijft groeien. Zij denken dat Cisco zijn marktleiderspositie snel zou kunnen verliezen als het niet meer concurreert in sommige marktsegmenten.
Correctie
"Ik zie de huidige ontwikkeling eerder als een correctie op de overspannen groei dan als een tragische terugval", zegt Todd Hanson, analist van Dataquest, die de veranderingen in de uitgaven aan telecommunicatie volgt.
Hanson verwijst naar de explosieve groei van aanbieders van mobiele telefoons en dotcommers. Durfkapitalisten investeerden miljarden in deze bedrijven om spectaculaire beursgangen mogelijk te maken. Cisco was één van de leveranciers die hier de vruchten van plukte. Het fiscale jaar 2000 sloot Cisco af met een omzet van 18,9 miljard dollar, tegen 12,2 miljard dollar het jaar daarvoor.
Toen de nieuwe economie afgelopen oktober tekenen van verval begon te vertonen, droogde de kapitaalstroom snel op. Traditionele telecombedrijven gingen daarop ook minder uitgeven en zich herbezinnen op potentiële groeiprioriteiten. Daardoor daalde de verkoop van hardware voor telecommunicatie. Die klap kwam hard aan bij Cisco. Ondanks het verminderen van de voorraad slaagde het bedrijf er, voor het eerst in zijn geschiedenis, niet in zijn geprognosticeerde omzet en winst te halen.
Hanson stelt dat de lagere vraag van de gevestigde telecombedrijven en het wegvallen van de nieuwe ondernemingen Cisco dwingt tot het doen van strategische keuzen. Hij voegt daaraan toe dat de meeste grote organisaties die snel groeien ooit te maken krijgen met een flinke koersval. "Dan ontkomen ze niet aan een pijnlijk zelfonderzoek. Voor Cisco zal dit wel extra moeilijk zijn, omdat het jarenlang gewend was aan groei met dubbele cijfers."
Cisco gebruikt crm-software van Informatica
Cisco heeft een licentie afgesloten voor het gebruik van Esite, de analytische software voor e-handel van Informatica. Met deze software kan Cisco zijn website beter benutten. Deze site biedt niet alleen diensten aan klanten, maar wordt ook veel gebruikt door de eigen werknemers. De overeenkomst is goed nieuws voor de in Palo Alto gevestigde softwareleverancier Informatica dat zich beter in de markt wil profileren om te kunnen concurreren met leveranciers als E.piphany en Webtrends.
Esite is de standaardmodule van de crm-toepassing van Informatica Corp. Deze software analyseert clickstream data van het web. Hiermee kunnen bedrijven het surf- en online koopgedrag van hun klanten meten.