Verisign krijgt toch het .com-monopolie van de Icann, ondanks de protesten van concurrerende domeinregistreerders en de kritiek van VS-congresleden.
Zelfs binnen de Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) zijn sommige mensen niet gelukkig met de deal die de staf van de organisatie heeft gesloten met Verisign. Het besluit is dan ook zeker niet unaniem genomen.
Oorspronkelijk was de afspraak dat Verisign de controle over de .com-, .net- en .org-domeinen tot eind 2007 zou houden, onder voorwaarde dat het zijn Network Solutions Inc-registratie-activiteiten zou afstoten. Toen Verisign ruim een jaar geleden de voormalige domeinnaam-monopolist NSI overnam, verplichtte het zich om vóór 10 mei 2001 het registratie- en het registerdeel van NSI van elkaar te scheiden. Als het voor die datum de registratie-activiteiten aan een andere marktpartij zou verkopen, zouden de rechten op het register tot 2007 worden verlengd, zo spraken Verisign, NSI, Icann en de VS-overheid met elkaar af.
Volgens de nieuwe overeenkomst – die gisteren door de Icann werd goedgekeurd – mag Verisign de registratie-activiteiten van NSI behouden, houdt het het beheer over de .com-domeinnamen tot 2007 en mag het daarna gebruik maken van een verlengingsclausule, waarmee het in feite de .com-domeinen ‘eeuwig’ onder controle heeft. In ruil daarvoor moet Verisign het beheer over de .org-domeinen overdragen aan een non-profitorganisatie en kan het in 2006 de .net-domeinen alleen in beheer krijgen via een inschrijving waar ook concurrenten aan meedoen. Verder moet het bedrijf tweehonderd miljoen dollar investeren in de opwaardering van zijnroot system servers.
De stemverhouding in het Icann-bestuur was 12-3 in het voordeel van Verisign. Karl Auerbach, vertegenwoordiger van de Noord-Amerikaanse internet-gebruikers, de Duitser Andy Müller-Maguhn en de Spanjaard Amadeu Abril i Abril stemden tegen de deal. Ken Fockler onthield zich van stemming en drie leden waren niet ingelogd op de teleconferentie waarin de beslissing viel. Müller-Maguhn in een open email na afloop van de vergadering: "De discussie werd onder druk gezet door voorzitter Vint Cerf, die de teleconferentie niet langer dan één uur wilde laten duren." Uiteindelijk werd de discussie in veertig minuten afgerond.
Overigens is nog niet zeker of de Icann-Verisign-deal ook werkelijk van kracht wordt. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken moet de overeenkomst nog ratificeren. Normaal gesproken gaat dat ministerie zonder meer akkoord met Icann-beslissingen, maar dat zou deze keer wel eens anders kunnen liggen. Met name omdat enkele Congresleden inmiddels aan de bel hebben getrokken. De hoop van Karl Auerbach is dan ook op het ministerie gevestigd. "Als het departement er simpelweg een goedkeuringsstempel op zet, is dat een bewijs dat het ministerie aan de leiband van de Icann loopt", aldus Auerbach. Volgens hem gaat de Icann-beslissing in tegen de Amerikaanse grondwet.