AMSTERDAM – Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft vorig jaar minder uitgegeven aan vernieuwing van zijn geautomatiseerde systemen.
Dit meldt het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf (EIM). De kleinere bedrijven waren minder met innovatie bezig dan in 1999. Ze hebben ook minder nieuwe producten of diensten gelanceerd: 49 procent van de bedrijven in 2000 tegenover 61 procent in het jaar daarvoor. Het aandeel bedrijven dat aan procesinnovatie heeft gedaan, daalde ook: van 78 procent naar 68 procent.
Het EIM volgt deze trends middels de Innovatiebarometer. Naar de oorzaken kan alleen worden gegist. Mogelijk heeft de sterke economische groei ondernemers het idee gegeven dat ze ook zonder innovaties goede zaken kunnen doen. De noodzaak om de winstgevendheid te vergroten door innovatie is minder belangrijk geworden. Ook de millennium-problematiek uit 1999 speelt een rol, aldus EIM. Dat jaar investeerden bedrijven relatief veel in procesinnovaties. Ze moesten hun geautomatiseerde systemen toch al vernieuwen.
EIM verwacht dat de drang naar innovatie de komende jaren weer gaat toenemen. Als de economie afkoelt en het vertrouwen daalt, zou zich nu in principe het omgekeerde moeten voordoen. Ondernemers gaan dan weer meer innoveren als middel om de concurrentiepositie te verstevigen en de winstgevendheid te vergroten.
Redactie VNUnet