De ontwikkeling van Windows XP, Microsofts nieuwe troef op de markt voor besturingssystemen, vordert gestaag.
Zondag zag de tweede beta versie het levenslicht. Met enkele controversiële nieuwtjes.
Goed nieuws uit Redwood, Washington. Software-grootmacht Microsoft heeft afgelopen zondag de tweede beta-versie van haar nieuwe besturingssysteem Windows XP vrijgegeven. Het systeem, dat in een eerder stadium bekend stond onder de codenaamWhistler, zal tot de belangrijkstereleases behoren die Bill Gates cum suis de komende jaren gepland hebben. En dat het de tongen los zal maken, staat nu al zo goed als vast.
Eerst het goede nieuws: Windows XP zal naar het zich laat aanzien kunnen bogen op de stabiliteit en veiligheid van Windows 2000. Daarnaast biedt het zelfs nog meer mogelijkheden voor de foto-, audio-, en video-freaks onder de gebruikers.
Maar er zijn ook zorgwekkende berichten. Meest controversieel zal het incorporeren van Windows Product Activation zijn. Dezefeature moet Windows veel beter bestand maken tegen illegaal kopiëren. Prima vanuit het oogpunt van Microsoft, maar enorme complicaties voor gebruikers dieupgraden vanaf een eerder besturingssysteem. Wie wil opwaarderen zal in de toekomst een speciaal ID-nummer bij Microsoft moeten aanvragen; een proces dat geheel losstaat van de standaard registratie. Daarnaast is het mogelijk dat Windows Product Activation bepaalde installaties dwars kan bomen.
Een tweede reden van zorg zijn geruchten dat XP conflicteert met sommige hardware, systeem Bios-en en applicaties. Om nog maar te zwijgen over de benodigde 1 Gigabyte vrije schijfruimte om XP te kunnen installeren. Daarnaast vergt XP 64 MB werkgeheugen en minimaal een Pentium III-233 processor. Waarmee voor de vele gebruikers die niet de beschikking hebben over een ultra-moderne, prijze PC een bak frustratie in het verschiet ligt wanneer zij tot de rangen der XP’ers willen toetreden.
Windows XP komt waarschijnlijk in de tweede helft van 2001 op de markt. Microsoft hoopt dan te komen met twee verschillende versies van haar nieuwste paradepaardje: een op de zakelijke markt gerichte versie (Professional), en een zogeheten Home Edition voor de thuisgebruiker. XP zal het eerste besturingssysteem zijn dat ook in de consumenten-versie niet meer uitgaat van de MS-DOS kernel. Microsoft plugt XP dan ook niet voor niets als "de nieuwe Revolutie."