De Europese Commissie wil de geldigheidsverklaring van Umts-licenties pas in te laten gaan zodra het netwerk operationeel is.
Hoewel de top van regeringsleiders in Europa in Stockholm vooral in het teken stond van de vermaledijde mond- en klauwzeer zijn eveneens veel vermeldenswaardige woorden gesproken over mobiel internet.
Het probleem is dat de Europese telecommunicatiebedrijven gezamenlijk al 140 miljard gulden hebben gestoken in het verkrijgen van Umts-licenties. De verscheidene nationale overheden rekenden zich rijk met de veilingen, maar zien nu dat de schuldenlast de telco’s naar de rand van de afgrond drijft. Bovendien hebben veel overheden nog een aanmerkelijk belang in die telco’s en snijden dus uiteindelijk in het eigen vlees. Vandaar dat de regeringsleiders het probleem proberen op te lossen.
Zo wil de Finse eerste minister een studie naar de mogelijkheid om op Europees niveau de aanpak te harmoniseren en waar mogelijk de licentiepolitiek op dat niveau te regelen. De Commissie wil zo ver niet gaan en gelooft dat het gezamenlijk gebruik van één Umts-nutsnet de kosten voldoende kan drukken. Bovendien gelooft men dat de betaling van licenties meer gekoppeld moet worden aan de inkomsten van de operators. In Groot-Brittannië doen de telco’s een aanbetaling en de rest betalen ze in termijnen. De meeste landen willen echter meteen het volle bedrag in hun schatkist.
Nu is het zo dat de geldigheid van de licenties ingaat per 1 januari 2003 en dat ze aflopen in 2017. De commerciële benutting van het netwerk kan nog wel even op zich laten wachten. Het ziet ernaar uit dat dat na 2003 is en dan is een deel van de licentie al verlopen zonder dat de telco’s ook maar een cent van al die miljarden hebben kunnen terugverdienen. De commissie voelt voor een geldigverklaring bij het operationeel worden van het netwerk. Ook wil men een oordeel of Umts al of niet eerst in financieel interessante gebieden toegepast moet worden.
Voor m-commerce zijn er op het ogenblik goedkopere tussenoplossingen als Gprs en Edge die op het huidige GSM-netwerk werken. Die domineerden ook de aandacht op Cebit in Hannover. Men noemt ze daar al de 3G-killers.