AND Data Solutions en AND Software zijn failliet verklaard. Beide bedrijven zijn belangrijke dochters van de digitale uitgeverij AND International Publishers. Dit heeft de bewindvoerder van AND, mr J.G. Princen, bekend gemaakt. De twee faillissementen waren nodig met het oog op de redding van AND in Nederland.
Dit maakt de weg vrij voor een overname van de Nederlandse AND-activiteiten door Roosland Beheer, onderdeel van de Indofin Groep. De uitlevering van producten zal dan ook onverminderd worden voortgezet. Daarnaast is besloten vijf AND-dochters in Engeland te liquideren.
Het reddingsplan van Roosland Beheer staat of valt met de medewerking van de obligatiehouders. Die moeten akkoord gaan met een omruil van de achtergestelde converteerbare obligatielening ter waarde van 50 miljoen gulden in 510 miljoen aandelen met een nominale waarde van 0,02 euro. In totaal is dat 22,4 miljoen gulden. Het is de vraag of de obligatiehouders zo’n verlies willen nemen, temeer daar aandelenbezit ook nog de nodige onzekerheid met zich mee brengt.
De aandeelhouders wordt gevraagd in te stemmen met een afstempeling van de aandelen. Daarbij wordt de nominale waarde van deze stukken verlaagd van een gulden tot 0,02 euro.
Binnen drie weken komt er een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Dan zal ook een vergadering van obligatiehouders plaatsvinden.
Volgens mr. Princen verdienen deze plannen ‘ieders ondersteuning’. Als de converteerbare obligatiehouders binnenkort instemmen met conversie, dan is AND als N.V. schuldenvrij. De crediteuren van de Nederlandse dochters die failliet zijn gegaan, worden in dat geval volledig betaald. Er zijn geen schulden aan de banken.
De productiefaciliteiten in Ierland en India blijven intact. De verliesgevende activiteiten zijn de afgelopen weken beëindigd. In Nederland zullen in een zustervennootschap de activiteiten met een deel van het personeel worden voortgezet. Volgens Princen komt AND hier dan goed uit. Maar anders wordt het als de obligatiehouders hun medewerking weigeren. Princen: "Dan zijn de aandeelhouders in ieder geval hun geld echt kwijt. Ook zijn alle werknemers in Nederland dan hun baan kwijt. Het duurt dan twee jaar voordat duidelijk is of en zo ja hoeveel de crediteuren en obligaties na liquidaties in Ierland en India uitgekeerd kunnen krijgen."