De overheid wil in 2003 alle ziekenhuizen diagnosebehandelcombinaties laten registreren en aanleveren. Ingewijden noemen het een ambitieus plan gezien het feit dat vorige week pas definitief is vastgesteld welke gegevens ziekenhuizen moeten registreren.
Dbc-registratie zal sommige ziekenhuizen zeker problemen geven", verwacht Janine de Graaf, projectleider dbc-registratie in het Diaconessenhuis Meppel. Door specialisten gestelde diagnoses worden aan een gestandaardiseerd zorgplan gekoppeld. De kosten voor het gebruik van ziekenhuisfaciliteiten, het honorarium voor de arts en andere uitgaven worden per specialisme landelijk vastgesteld. Urologen zijn het verst. Op basis van het boekjaar 2000 maken zij nu prijsafspraken voor de verschillende behandelingen. Deze afspraken draaien naast de huidige budgettering.
"Ik ben hier heel duidelijk in", zegt De Graaf. "Dbc-registratie is geen bezuinigingsoperatie. Doel is om de gezondheidszorg transparanter te maken. Zorgprofielen zijn landelijk opgezet, zodat ziekenhuizen onderling te vergelijken zijn. Daarnaast moeten patiënten straks één rekening krijgen, inclusief het honorariumdeel van de specialisten. De kostenstructuur wordt eenvoudiger en is daarmee inzet voor onderhandelingen tussen zorgverzekeraars, de medische sector en de overheid."
Grote it-inspanning
"Het vergt nogal wat van een ziekenhuis om deze vorm van registratie in te voeren", aldus De Graaf. "Computersystemen moeten ingericht zijn op de nieuwe manier van registreren. Het personeel moet opgeleid worden. Ziekenhuizen hebben nu nog negen maanden om zich voor te bereiden. Per 1 januari 2002 is dbc-registratie verplicht." Het Diaconessenhuis Meppel is een van de twintig koplopers die per juli 2001 voor alle specialisten dbc-registratie rond willen hebben.
Vorige week pas is het datamodel voor dbc-registratie, opgesteld door de landelijke stuurgroep, aangekomen bij de ziekenhuizen en andere betrokken instellingen. "Wij gaan begin mei rapporteren op basis van de specificaties die vorige week aangeleverd zijn. Daar werken we nu heel hard aan." Omdat het project op volle toeren draait verwacht De Graaf de deadline te kunnen halen.
Datapakhuis onontbeerlijk
Henk Bakker, werkzaam bij Cap Gemini Ernst & Young en verantwoordelijk voor de ict-inbreng in de dbc-stuurgroep, zegt dat ziekenhuizen naast systemen voor het invoeren van dbc’s ook over een datapakhuis moeten beschikken om productiegegevens te kunnen combineren met de kosten voor behandelingen. "Een niet onaanzienlijk deel van de Nederlandse ziekenhuizen moeten hun datapakhuis nog kiezen. Over het invoeren van dergelijk systemen heb ik het dan nog niet eens." Bakker noemt het ontbreken van datapakhuizen echter niet relevant voor het slagen van het project.
De tijdnood van ziekenhuizen acht Bakker dan ook relatief, omdat de centrale ict-voorzieningen op tijd klaar zijn. "Wij hebben de techniek onder controle. Het tijdelijke hulpmiddel om centraal vast te leggen welke behandelcombinaties voorkomen in de Nederlandse ziekenhuizen is binnen zes weken af. We zijn nu in staat om dbc’s te toetsen op homogeniteit. Ziekenhuizen die te laat zijn met het berekenen van kostprijzen kunnen terugvallen op de centraal aangeleverde informatie. Laatkomers beschikken over standaard rapportages uit de centrale gegevenspoel, die ze kunnen vergelijken met de werkwijze in hun eigen ziekenhuis of praktijk."
Lex Valk, woordvoerder van de Orde van Medisch Specialisten, zegt dat zijn organisatie zich bewust is van de korte tijd, die ziekenhuizen hebben om met dbc-registratie te gaan werken. "Wij gaan er niet van uit dat er iets tussenkomt. Of de ziekenhuizen in tijdnood komen, daar doe ik geen uitspraken over. We hopen maar dat de strakke planning goed loopt. Het probleem is volgens ons niet alleen automatisering."
Softwareleveranciers positief
Toine Weegels, hoofd verkoop bij Sap Healthcare Nederland, acht het informatietechnisch goed te doen. "Januari 2003 wordt wel een ambitieuze doelstelling, maar wij hebben onze softwaresystemen op 1 april 2001 aangepast." Ook Peter de Lange, directeur van de consultancytak bij VCD Automatisering, acht de deadline haalbaar. "Het is haalbaar om op deze termijn de benodigde informatie uit de bronsystemen te halen. De interpretatie van de gegevens, die nodig is om de data goed op te nemen in een gegevenspakhuis, zal eerder het probleem zijn. Dit vereist functionele kennis van de bronsystemen. Dat zou nog wel eens een probleem kunnen opleveren, zeker als deze informatie niet direct voorhanden is."
VCD Automatisering, leverancier van ziekenhuissoftware en gegevenspakhuizen voor onder andere logistieke dienstverleners, ziet dbc-registratie als een uitgelezen kans om meer gegevenspakhuizen af te zetten in de Nederlandse ziekenhuizen. "Wij willen bij de top 3 van Nederland horen", aldus De Lange. Het bedrijf verwacht dertig exemplaren van het speciaal op dbc-informatie gerichte datapakhuis te kunnen verkopen.