Het was moeilijker dan de eerste keer, maar Tryllian is erin geslaagd om een tweede financieringsronde succesvol af te ronden. Het geld wordt voor een belangrijk deel gebruikt om de mobile agents die het bedrijf de afgelopen jaren heeft ontwikkeld op de markt te brengen. Oprichter en directeur Christine Karman ziet de mobiel agents als de volgende fase van objectgeoriënteerd programmeren.
De markt voor mobile agents bestaat nog niet. Het Nederlandse softwarebedrijf Tryllian, ooit door het internetmagazine Red Herring één van de meest veelbelovende Europese starters genoemd, is nu begonnen met het ontginnen van die markt. Christine Karman, oprichter en directeur van Tryllian, erkent dat het moeilijk is een markt te bewerken voor een product dat nog maar net bestaat, maar er is volgens haar wel meer eer aan te behalen.
De activiteiten van Tryllian op het gebied van mobile agents en kunstmatige intelligentie trekken internationaal de aandacht, waardoor het ondanks de huidige nervositeit onder investeerders gelukt is elf miljoen euro op te halen in een tweede financieringsronde. Het was echter moeilijker dan de eerste keer, toen Twinning, NPM en Newconomy startkapitaal verschaften. Uiteindelijk deden de initiële investeerders mee in een internationaal consortium waar ook de Belgische investeerders Gimv en FLV en het Japanse NIF zijn ingestapt.
Werkstroombeheer
De mobile agents zijn stukjes software die zich voortbewegen door een netwerk, informatie ophalen en communiceren met andere agents. Een van de toepassingen die Karman ziet voor mobile agents is werkstroombeheer. Dit zou bijvoorbeeld bruikbaar kunnen zijn in de verzekeringsbranche, of in de technische ondersteuning. Karman: "Het gaat om hele simpele toepassingen, waar bedrijven veel geld mee kunnen besparen. Technisch gezien zijn de agents hetzelfde als een dating-applicatie, waar profielen met elkaar worden vergeleken."
Tryllian werkt aan agents voor de mobiele telefoon. "Wat ik wil hebben is een agent aan wie je op de website kunt aangeven wat je wilt zien op je telefoon. De mobiele telefoon heeft daarvoor een te slechte interface. Op dezelfde manier kun je agents gebruiken in ingebedde software.
Java
Met het geld van de tweede financieringsronde heeft Tryllian de Agent Development Kit (ADK) uitgebracht, een pakket waarmee software-ontwikkelaars en -integrators zelf agents kunnen maken. De ADK is bedoeld voor Java-programmeurs. Tryllian wil om later een pakket uitbrengen waar eindgebruikers zelf mee aan de slag kunnen. Karman is niet bescheiden over de betekenis: "Mobile agents zullen het nieuwe programmeerparadigma zijn. Het is een nieuwe fase in objectgeoriënteerd programmeren."
Het omvallen van dotcom-bedrijven heeft de zaak er voor Tryllian niet eenvoudiger op gemaakt. Karman: "De markt is moeilijker geworden. We dachten dat portals en community-websites een interessante markt zouden vormen." Het is voor de Nederlandse ontwikkelaars een kwestie van veel praten om hun product onder de aandacht te brengen. Karman rekent erop de komende tijd vooral omzet te genereren uit maatwerkoplossingen, om bedrijven te laten zien wat er met de agents mogelijk is. "We richten ons vooral op grote bedrijven. Dit betekent dat onze verkopers duur zijn, omdat ze heel Europa afreizen." Later moet de omzet komen uit standaardoplossingen "Aan het eind van het jaar moeten we genoeg geld verdienen om niet opnieuw onze hand te hoeven ophouden."
Ondernemersklimaat
Karman heeft een haat-liefde verhouding met Nederland als vestigingsland. Het is volgens haar moeilijker om hier een it-bedrijf te hebben dan in de Verenigde Staten, maar het grote voordeel is dat het eenvoudiger is om goede programmeurs te vinden. "Het Nederlandse klimaat voor ondernemers is niet optimaal. Het is hier moeilijk om risico’s te nemen. Waar het in Silicon Valley als een voordeel wordt gezien als je al een keer een faillissement hebt meegemaakt, wordt dat hier tegen je gebruikt. Hier moet je bij de grijze massa horen, in de Verenigde Staten wordt risicozoekend gedrag juist beloond."
Wel is het vrij eenvoudig om goede programmeurs te vinden, omdat het grootste deel van de Nederlandse softwaremarkt bestaat uit dienstverlening, waar vooral aan consultancy wordt gedaan. Programmeurs kunnen daar meestal hun vaardigheden niet optimaal kwijt. In de Verenigde Staten is een team vaak opgebouwd rond één of twee briljante programmeurs, waardoor er minder getalenteerde ontwikkelaars beschikbaar zijn.