In een poging de concurrentie met de nieuwe zware servers van Hewlett-Packard en Sun aan te gaan is IBM een verkoopovereenkomst aangegaan met Hitachi. Tot nu toe verkocht Hitachi de Unix-systemen van HP.
Dit is een slimme zet van IBM", zegt Brad Day, analist van de Giga Information Group. Het feit dat Hitachi zich bindt aan IBM is een teken dat zij denken dat IBM op het juiste paard wedt.
Tot nu toe domineert Sun de markt van zware Unix-servers. Door de overeenkomst met Hitachi krijgt IBM een goede kaart in handen om HP af te troeven. Op zware servers, die tot één miljoen dollar kosten, worden hoge marges behaald. Daarom zijn de drie erop gebrand hun positie te verbeteren. Met de nieuwe generatie zware servers denken de drie marktleiders flink te gaan verdienen. IBM ontwikkelt een krachtige Unix-server onder de codenaam Regatta. Hitachi gaat deze machines begin volgend jaar onder eigen naam verkopen.
William Zeitler, vice-president servers van IBM, zegt dat het bedrijf op schema ligt met het op de markt brengen van de Regatta in het vierde kwartaal van dit jaar. Naar verwachting zal Regatta pas in de loop van volgend jaar omzet genereren.
Onduidelijk is of het oem-contract dat Hitachi heeft met HP voor het wederverkopen van Unix-servers blijft bestaan naast de Regatta-lijn. HP verkoopt opslagsystemen die worden gefabriceerd door Hitachi.
Een woordvoerder van HP verwacht geen verandering. "Wij zijn de belangrijkste server-partner van Hitachi en we denken dat hun overeenkomst met IBM geen invloed op onze zakelijke verhouding zal hebben. Bovendien zijn veel gebruikers gewend om met servers te werken van verschillende leveranciers."
Grote gevolgen
De samenwerking tussen Hitachi en IBM kan verstrekkende gevolgen hebben. Afgesproken is onder meer dat ze samen chips gaan ontwikkelen en fabriceren. Verder gaat Hitachi IBM’s Unix versie AIX verkopen en ook het ‘open source’ Linux.
Zeitler geeft toe dat Regatta financieel van groot belang is. Hij noemt de nieuwe serverlijn de Freeway voor 2001, verwijzend naar een lijn mainframecomputers, met de codenaam Freeway. Deze gingen afgelopen december in de verkoop en zorgden ervoor dat de cijfers van het vierde kwartaal op recordhoogte lagen.
Regatta, gebaseerd op de Power4 microprocessoren van IBM, is aanzienlijk krachtiger dan de huidige Unix-servers. Dat is te danken aan de verwerkingskracht van de Power4 , de eerste chip met twee microprocessoren die parallel werken in hetzelfde stukje silicium. IBM stelt dat het in staat is deze techniek te vervolmaken tot een achtweg multiprocessor die past in de palm van een hand.
De samenwerking met Hitachi is een typerend voorbeeld van IBM’s beleid om zijn eigen inventiviteit te koppelen aan het technisch kunnen van een strategische partner. Door die aanpak weet IBM zijn risico te spreiden en een aandeel te veroveren in markten die nieuwe kansen bieden.
Waardering
IBM is een van de weinige grote technologieondernemingen in de VS die dit jaar geen winstwaarschuwing heeft afgegeven. Bij de financiële analisten van Wall Street krijgt IBM waardering voor zijn beleid. Zij wijzen erop dat Big Blue nauwelijks last heeft van de recessie in de it door zijn krachtige mainframedivisie en een grote verscheidenheid aan activiteiten. Daardoor is het minder kwetsbaar voor een recessie dan ondernemingen met een beperkt aanbod van producten en diensten.
Hoewel IBM niet immuun is voor de verminderde uitgaven aan it, zorgt de mainframetak ervoor dat de financiële resultaten goed blijven. Rob Schafer, analist van Meta Group constateert dat IBM de mainframe-prijzen heeft verhoogd en ook veel geld verdiend aan de software voor mainframes.
"De marges op mainframe-hardware en -software zijn veel hoger dan die in de andere sectoren. Op de lange termijn gaan mainframes echter terrein verliezen aan zware servers, een markt waarin IBM nog niet dominant is", stelt Schafer.
Met het omarmen van Hitachi verzekert IBM zich van een gunstige positie in die markt.