IEEE 802.11b is de standaard voor een Radio-LAN op de 2,4 GHz band. Daar wordt het te druk, vindt Atheros en vond een betaalbaar IEEE 802.11a Rlan uit op 5 GHz.
De lunch bij startup Atheros is Grieks, verwijzend naar de naam van het bedrijf. "We zochten iets dat met radio en de liefde daarvoor heeft te maken. Zo kwamen we op ether en eros. De combinatie levert de fantasienaam Atheros op en dat klinkt een beetje Grieks", legt ceo Rich Redelfs uit. Hij heeft zijn sporen verdiend als hoofd van de divisie voor draadloze communicatie bij 3Com alvorens aan te monsteren bij Atheros dat in 1998 is opgericht. Teresa Meng, professor aan de vermaarde Stanford University, heeft de onderneming in het leven geroepen. Nadat zij eerst tien jaar op de universiteit de geheimen van draadloze lokale netwerken (Radio-LAN, Rlan, of Wireless LAN, Wlan genoemd) ontrafelde.
Meng wist zich de steun van John Hennessy te verzekeren. Hij is president van Stanford en pionier op het vlak van Risc-ontwikkelingen (Reduced Instruction Set Computing). Hennessy brengt zijn kennis in als president van Atheros.
Na drie jaar denken, sleutelen, testen en nog eens denken komt in juni het eerste product van Atheros op de markt. Twee dingen vallen op: Atheros produceert volgens de IEEE 802.11a-standaard en heeft de technologie geheel in hardware (Cmos, dus energiezuinig) weten te bakken. De 11a-standaard betekent dat de zender de 5 GHz-band gebruikt in tegenstelling tot de 11b-standaard die op de 2,4 GHz-band zit. Deze week bijvoorbeeld brengt 3Com een nieuw draadloos LAN-product op de markt voor de 2,4 GHz-band. Op 5 GHz zijn snelheden haalbaar tot 54 Mb/s (in deenhanced mode zelfs tot 72 Mb/s). Dat maakt transmissie van bijvoorbeeld beeld en muziek mogelijk. De 2,4 GHz blijft daarentegen steken op een maximale snelheid van 11 Mb/s.
De snelheid is niet de enige reden om voor een andere bandbreedte te kiezen. "Nee, het wordt gewoon te druk op 2,4 GHz met als gevolg dat er veel storingen optreden", verklaart Redelfs. Op die band komen we onder meer tegen alle producten volgens de 802.11b-standaard, de HomeRF-zenders en Bluetooth-apparaten. Ook is storing door de magnetron niet ondenkbaar. Reden om uit te wijken naar 5 GHz. Dat heeft de Etsi (European Telecommunication Standards Institute) een paar jaar geleden ook bedacht en vervolgens de HiperLAN2-standaard (High Performance Radio Local Area Network) ontwikkeld. Draait ook op 5 GHz, maar gaat volgens ingenieur Jörg Peetz van de Technische Universiteit Rwth in Aken beter om met video en audio dan de standaard van de Institute of Electrical and Electonics Engineers.
In de discussie met een groepje Europese ICT-journalisten zegt Redelfs dat het belangrijk is dat er één wereldstandaard komt en dat 802.11a en HiperLAN2 op een of andere manier dienen te versmelten.
Atheros’ bijzonderheid is dat het bedrijf een radio-op-een-chip heeft uitgevonden. Dat maakt het product niet alleen makkelijker in de omgang, maar tegelijkertijd een stuk goedkoper. Redelfs en Meng zien al een toekomst voor zich waar kantoren draadloze netwerken hebben. Dat is vooral handig met het toenemend aantal werknemers dat in- en uitloopt met een notebook. Ook voor de huishoudens zijn Rlan’s een uitkomst: PC, notebook, televisie en wat al niet meer kunnen dan draadloos met elkaar communiceren.
Meer informatie:http://www.atheros.com.