Eind dit jaar moeten alle scholen zijn aangesloten op het landelijk onderwijsnetwerk Kennisnet. Met door de kabelbedrijven af te geven garanties, de inzet van extra mensen en zonodig via alternatieve aansluitmethoden als Adsl- en satellietverbindingen zal de vertraging in het aansluitproces van kennisnet per 1 juni zijn weggewerkt.
Onder regie van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCenW) wordt op korte termijn eenTask Force voor de afhandeling van klachten ingericht, de communicatie over de klachten van scholen wordt verbeterd en ICT-coördinatoren worden actiever dan tot nu toe betrokken bij Kennisnet.
Minister Hermans besloot tot ingrijpen toen duidelijk werd dat Nl.tree, de leverancier van Kennisnet, zijn verplichtingen niet zou nakomen. Onlangs meldde Nl.tree dat de opleverdata voor de aansluiting van middelbare scholen en regionale opleidingscentra (ROC) vermoedelijk niet gehaald worden. In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft minister Hermans de maatregelen om de vertraging in het aansluitproces op te lossen en om de dienstverlening van Nl.tree te verbeteren. Nl.tree heeft een plan van aanpak opgesteld om de maatregelen uit te voeren.
Ook in het onderwijs bestaat de nodige kritiek op Kennisnet. Veel scholen vragen zich af waarom er een zo’n speciaal net nodig is. Zeker op veel middelbare scholen zijn leerlingen prima in staat om op het ‘echte internet’ hun weg te zoeken en te vinden. Bovendien zullen ze daar later toch terechtkomen voor hun speurtochten naar kennis, stellen de scholen.