Wanneer komt er een einde aan de malaise, moeten beleggers zich hebben afgevraagd nu de Nasdaq voor de zevende week met een negatief gemiddelde is gesloten.
De Amerikaanse technologiebeurs zakte dit keer door de 1900-puntengrens met een daling van 2,57 procent. Vele beleggers kijken deze week reikhalzend uit naar de Federal Reserve, die met een verwachte renteverlaging van 0,5 procentpunt de beurzen wat verlichting moet bieden. Sommige beleggers hopen op een forsere renteverlaging van 75 basispunten, maar uit de nieuwste consumentencijfers komt een gestegen vertrouwen naar voren en dat maakt een groter dan gebruikelijke rentestap weer onwaarschijnlijk.
Nieuwe winstwaarschuwingen blijven de bedrukte stemming op de Nasdaq voeden. Onder de computerfondsen moest vooral Compaq het ontgelden; het aandeel sloot 2,7 procent lager op 18 dollar. De Texaanse computerfabrikant kwam afgelopen donderdag nabeurs met de waarschuwing dat het niet kan voldoen aan de verwachtingen over het eerste kwartaal, als gevolg van de afzwakkende Amerikaanse economie. Compaq gaat fors snijden in de kosten en zet 7 procent van zijn personeelsleden op straat. Het computerconcern heeft hiertoe en voorziening getroffen van 125 tot 150 miljoen dollar. In zijn val trok Compaq andere computerfabrikanten, zoals Dell (minus 2 procent) en Hewlett-Packard (minus 8,5 procent) mee.
Ook de winstwaarschuwing van het Nederlandse Asml kwam hard aan op de Nasdaq. De chipmachine-fabrikant leverde 12 procent in op 20,25 dollar. Asml, tevens overnamekandidaat van Amerikaanse Silicon Valley Group, houdt dit jaar rekening met sterk terugvallende verkopen als gevolg van annuleringen of uitstel van orders. In het kielzog van Asml verloren de chipbedrijven vrijwel over de gehele linie terrein. De Philadelphia Semiconductor Index – zeg maar de graadmeter voor alle chipfondsen – sloot vrijdag ruim 4 procent lager.