Alle visionaire voorspellingen over een nieuwe economie ten spijt, ook de IT- en telecomsector blijkt gevangen in het kader van eeuwenoude economische wetten.
Menig IT-ondernemer lijkt een denkfout te hebben gemaakt. Het waren niet de technologische eieren van Columbus, de efficiënte software, noch de magie van het internet die de miljarden dollars, yens en euro’s uit de internationale kapitaalmarkten aantrokken. Nee, er was gewoon geld teveel en de investeerders gaan op zo’n moment op zoek naar nieuwe, spannende uitdagingen. Ook de ‘nieuwe economie’ loopt aan de leiband van de oude economische wetmatigheden.
Dat wordt pijnlijk duidelijk nu de groei van de Amerikaanse economie wat aan het afvlakken is. De ICT-producten en -oplossingen die door de industrie worden ontwikkeld, zijn niet opeens minder mooi geworden. Maar toch kunnen nieuwe ICT-bedrijven nog nauwelijks investeerders vinden en moeten de gevestigde ondernemingen in de sector aan de lopende band winstwaarschuwingen uitspreken.
Naar de technologische toekomstvisie van mensen als Bill Gates en Larry Ellison wordt weliswaar nog geluisterd, maar het is voor dergelijkecaptains of industry toch veel moeilijker geworden om met hun uitspraken staande ovaties uit te lokken. De technologische visie delft het onderspit tegen de economische realiteit.
Daarmee is niet gezegd dat die economische realiteit is gebouwd op een stevig fundament. Integendeel, de aandelenmarkten laten zich nog steeds leiden door de waan van de dag, net als anderhalf jaar geleden. Alleen is de richting van deze trend 180 graden omgedraaid. Want er is toch helemaal geen reden voor paniek? De groei van de Amerikaanse economie neemt weliswaar af, maar dat betekent dat de economie nog steeds groeit. Alleen wat minder snel. Toch kun je dat honderd keer roepen in Wall Street, of het zelfs met koeienletters op alle muren van de beurs schilderen, er zal niet naar worden geluisterd. Op de aandelenmarkt gelden nu eenmaal andere regels dan die van het gezond verstand.
Van technologen mag je niet eisen dat ze zo’n economische dip op tijd moeten zien aankomen, maar van ondernemers wél. En Gates en Ellison – en al hun concullega’s – mogen zich dan wel presenteren als technologische visionairs, ze zijn in de eerste plaats ondernemers. Toen er geld zat was op de kapitaalmarkt waren ze er immers ook als de kippen bij. Dat de ene na de andere koers momenteel als een pudding inzakt, hoeven ze zichzelf dan weliswaar niet te verwijten, maar ze mogen zich wél aanrekenen dat ze niet beter op dit moment hebben geanticipeerd.
Sommige ondernemingen zetten inmiddels stappen om de trend te keren, of minstens in betere banen te leiden. Zo heeft netwerkcomponentenleverancier Cisco deI-vision-strategie opgezet, gericht op zijn grotere klanten. Paul Straathof, directeur marketing van Cisco Nederland: "We willen de klanten laten zien welke mogelijkheden internet hen kan bieden. Juist om wat tegenwicht te geven aan alle verhalen in de media over faillissementen en problemen bij dotcom-ondernemingen en internet-shops. Door die verhalen zijn veel ondernemers huiverig geworden om in internet-toepassingen te investeren. Terwijl je met internet-technologie juist enorme bedrijfsverbeteringen kunt doorvoeren. Daarmee kunnen de ondernemers veel geld besparen. Dat proberen we ze duidelijk te maken. Bedrijfseconomisch gezien is het niet verstandig om nu de kat uit de boom te kijken, want dan loop je over een paar jaar hopeloos achter de feiten aan."