BellSouth bezigt gespierde taal over een miljardenlening aan KPN om de Nederlandse overheid ertoe te bewegen niet moeilijk te doen bij haar deals met KPN Telecom.
BellSouth ziet overname van KPN niet zitten, kopte het Financieel Dagblad. Alsof dat nieuws zou zijn. Maar BellSouth heeft altijd gezegd dat het KPN, noch KPN Mobile wilde overnemen. De bovenbaas van BellSouth zei het nog eens in New York bij een persconferentie. "KPN heeft een mooie poging gewaagd, maar het is het bedrijf niet gelukt een voldoende positie in Europa op te bouwen."
In december 1999 kocht KPN van BellSouth een belang van 77,5 procent in het Duitse E-Plus. BellSouth kreeg bovendien de keus om na 18 maanden (juni 2001) zijn resterende 22,5 procent om te zetten in aandelen KPN, of aandelen KPN Mobile. Waarschijnlijk besluit BellSouth zijn 22,5 procent gewoon in E-Plus te laten zitten.
Om KPN de kans te geven zich verder in Europa uit te breiden, bood BellSouth vierjarige kredietfaciliteiten aan van drie miljard. Ook dit krediet kan BellSouth omzetten in aandelen KPN of KPN Mobile. De kans is reëel dat BellSouth na vier jaar gewoon zijn geld terug wil. Voorlopig gaat het omslechts 435 miljoen dollar. Meer geld heeft KPN nog niet opgenomen en de rest staat nog bij Bellsouth op de rekening. Daarbij wordt vergeten dat KPN Mobile in Italië weer met de oudere partner TIM en NTT Docomo samenwerkt met de introductie van i-mode.
BellSouth heeft er duidelijk blijk van gegeven zich sterk op het gehele Amerikaanse continent te wille richten. Maar KPN blijft voor haar een voet aan de grond in Europa. Daarbij komt wel dat i-Mode natuurlijk een concurrent is van de zakelijke RAM-berichtendienst die BellSouth aan KPN overdeed.
De uitspraak over de conversie van 22,5 procent van de E-Plus-aandelen heeft sterk te maken met de invloed van de Nederlandse overheid die wil weten wat BellSouth wil doen met een aanzienlijk meerderheidsaandeel in KPN. En de staat heeft het recht de deal van BellSouth te blokkeren. Vandaar de gespierde taal van BellSouth, die de concurrentie van KPN-partner Docomo in de VS aan den lijve voelt en dan ook roept dat het de KPN-miljarden liever in mobiele telefonie in de VS steekt.