Het bezoek van ex-president Bill Clinton aan Nederland deze week is verworden tot een actie om munt te slaan uit zijn presidentschap. Op het congres Reshaping the Future hield hij een korte toespraak voor bezoekers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Een aantal van hen, die een veelvoud van het entreebedrag hadden neergeteld, mocht vooraf in een aparte vip-ruimte lunchen met Clinton, én met hem op de foto. Tijdens zijn toespraak wees hij hen ironisch genoeg op de grote armoede in de wereld.
Clinton heeft zich daarbij grote moeite getroost om de persvrijheid aan banden te leggen, geholpen door organisatiebureau Infocare en het bedrijf Korteweg, dat zich presenteert als ‘communicatie’-bureau. Aanvankelijk gold voor de pers een verbod om Clinton te citeren, waarbij de weinig scrupuleuze organisatie als censor zou optreden. Op het laatste moment besloot Bureau Clinton het eenvoudiger aan te pakken en de pers helemaal niet toe te laten.
Opvallend is dat Clinton tijdens dit besloten zakenbezoek op kosten van de Nederlandse overheid politiebegeleiding heeft gekregen. Ook frappant is de gewilligheid waarmee Nederlandse bedrijven meewerken aan het beperken van de persvrijheid zodra daar geld mee te verdienen valt. Clinton is als ex-president van de Verenigde Staten geen gewone particulier, gezien het bezoek dat hij dezelfde dag bracht aan de koningin en de minister-president.
Indirect heeft Clinton duidelijk laten merken wat zijn visie op de toekomst is. Hij heeft zich niet laten kennen als ex-president van een vrij en democratisch land, maar als opperhoofd van het land van Echelon, spin doctors en overheidscontrole. In de toekomstvisie van Clinton is informatie niet vrij, maar alleen toegankelijk voor de meestbetalende. In Nederland hebben de eerste volgelingen zich gemeld.