In plaats van de eerder aangekondigde 7 procent gaat Cisco 17 procent van het personeel ontslaan. Cisco heeft wereldwijd 44 duizend mensen in dienst, van wie er tot en met juli vijfduizend worden ontslagen. Ook worden de contracten van drieduizend parttimers niet verlengd. Bij de Nederlandse vestiging zullen vooralsnog geen ontslagen vallen.
Het is voor het eerst in zijn zeventienjarige bestaan dat Cisco op grote schaal werknemers ontslaat. De ontslagen vallen veel hoger uit dan ingewijden hadden verwacht. Topman John Chambers ziet zich gedwongen tot de ontslagen door de snel inzakkende vraag naar hardware voor netwerken en telecommunicatie. Ook de sterk afgeremde economische groei in de VS speelt een rol. Chambers voorziet dit jaar verder afzetproblemen in Europa en Azië.
Analisten wijzen erop dat de situatie aanzienlijk slechter moet zijn dan verwacht. Er moet heel wat aan de hand zijn wil Cisco personeel ontslaan. Chambers heeft in diverse interviews gesteld dat het ergste wat hem zakelijk is overkomen het ontslaan van mensen is.
Nederland
Paul Straathof, marketing directeur van Cisco Nederland, zegt dat de aangekondigde ontslagen voorlopig evenmin gevolgen zullen hebben voor de uitbreiding van het kantoor in Amsterdam. Hij sluit echter niet uit dat de plannen aangepast kunnen worden. In een gesprek met internetkrant Planet Multimedia verklaarde hij dat ieder bedrijf de situatie van week tot week bekijkt. "De economie in de VS is niet te vergelijken met de Europese op dit moment. We wachten af."
Eerder maakten chipfabrikant Intel en concurrent Nortel ook massa-ontslagen bekend. Evenals bij Cisco gingen daar winstwaarschuwingen aan vooraf. Opvallend is de waarschuwing van Cisco, want het bedrijf slaagde er altijd in nauwkeurig omzet en winst te voorspellen. Verwacht wordt dat de omzet in het lopende kwartaal zal zakken beneden de zes miljard dollar. Eerder was ruim 6,4 tot 6,75 miljard dollar voorspeld.
Overreactie
De aangekondigde ontslagen leidden tot een koersdaling van 10 procent. Seth Spalding, analist bij Epoch Partners, stelt dat het hem niets zou verbazen als Cisco binnenkort bekend maakt dat de omzet voor dit jaar nog lager zal uitkomen. Die lagere omzet zou het gevolg zijn van tegenvallende omzetten in Europa en Azië.
Spalding vindt overigens dat de koersdaling een overreactie is op de ontslagen. "De daling is een gevolg van de verslechterde Amerikaanse economie. De koersdaling van Cisco is meer een gevolg van de algehele malaise dan van wantrouwen van de beleggers in het aandeel."
Lijken in de kast
Een van de problemen waar technologieleveranciers als Cisco en Nortel onder lijden is de ondergang van dotcoms. Door faillissementen in de internetsector komt de inventaris van die bedrijven onder de hamer, inclusief dure netwerkapparatuur. Vaak gaat die apparatuur gloednieuw en in de originele verpakking naar de veiling, waar een fractie van de nieuwwaarde wordt betaald. Zo kostte bijvoorbeeld een Cisco 7500 router van 150 duizend dollar op een veiling 1850 dollar. Door de vele faillissementen die nu plaatsvinden vormen de veilingen een serieuze bedreiging voor de omzet van de fabrikanten.