Gemeentes doen voor hun internettoepassingen steeds vaker een beroep op kleine specialisten, bijvoorbeeld voor de nieuwe WOZ-ronde. Grote ict-dienstverleners wagen zich nauwelijks op dit vlak. Het project WOZ-infonet van waarderingsbureau Kafi en Roccade Civility sneefde zelfs.
De afgelopen weken zijn de nieuwe beschikkingen in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) verstuurd. De WOZ-waarde vormt de basis voor het eigen-woningforfait en gemeentelijke lasten. De herwaardering zal gezien de forse stijgingen zeker voor een stortvloed aan vragen en bezwaarschriften zorgen. Burgers kunnen voor digitale hulp terecht op gespecialiseerde websites als http://www.eigenhuis.nl en http://www.waarderingskamer.nl. Ook gemeentes zitten in het kader van e-government niet stil. Apeldoorn was de eerste gemeente die een WOZ-applicatie voor internet ontwikkelde. Zij wilde op een snelle, interactieve manier communiceren met de burgers over de nieuwe beschikkingen. Op de website kunnen inwoners zelf informatie raadplegen, hun taxatierapport opvragen en via een expertsysteem vragen stellen. "Op deze manier proberen we ook onnodige bezwaarschriften te voorkomen. Bij de vorige WOZ-beschikkingsronde werd zo’n 80 à 90 procent van de bezwaren ongegrond verklaard", zegt Jan Hendrik Duker van de gemeente. De ict-afdeling ging uiteindelijk met het Apeldoornse internetbedrijf Max.nl in zee, omdat de grote ict-partijen, zoals Centric en Roccade Civility, op dit terrein weinig aanbieden. Duker: "Wij kozen voor een losstaande frontoffice-oplossing, waarbij de WOZ-gegevens op een aparte server zijn geplaatst. Max.nl heeft de oplossing daardoor binnen twee maanden kunnen ontwikkelen."
Niet nodig
De keuze van Apeldoorn verschilt sterk met die van de belastingdienst in Den Haag. Deze dienst ontwikkelde een WOZ-infodesk, die geïntegreerd is met de backoffice-omgeving en waar online-verbindingen rechtstreeks in contact staan met de gegevens uit de administratieve systemen. Volgens Max Dammers, oprichter van Max.nl, is zo’n geïntegreerde, complexere oplossing niet direct nodig. "Belangrijker is dat burgers op een snelle en begrijpelijke manier hun informatie kunnen raadplegen. Wel is de aanpassing van de organisatie bij een gemeente belangrijk, bijvoorbeeld rond de afhandeling van e-mail."
De WOZ-webtoepassing van Max.nl, die ook aan andere gemeentes is verkocht, is vanwege de vereiste snelheid in combinatie met grote databestanden gebaseerd op de open source-databank MySQL en de serverscripttaal PHP. Hij draait op een Linux-webserver. Het Arnhemse Nedmetric, een concurrent van Max.nl, heeft twee op SQL gebaseerde websites ontwikkeld: http://www.gewaardeerd.nl en http://www.taxatieverslag.nl. De eerste website rekent voor burgers de financiële gevolgen van de hertaxatie uit. De tweede site biedt uit naam van een aantal gemeentes taxatieverslagen aan, in samenwerking met de twee taxatiebedrijven Houdringe Rentmeesters en Orannjewoud. Volgens directeur Gerard Smits is de WOZ-markt een niche, waardoor het niet verwonderlijk is dat Centric en Civility zich hier nauwelijks laten zien. Deze bedrijven moeten er allereerst voor zorgen dat gemeenten de WOZ-beschikkingen en taxatierapporten via de gemeentelijke informatiesystemen kunnen uitsturen, aldus Smits.
Dat bleek wel uit het gestopte project WOZ-Infonet van het waarderingsbureau Kafi, onderdeel van Arcadis Geo- en Vastgoedinformatie. Kafi kondigde het project, waarbij Civility de WOZ-informatiestromen op internet zou ontsluiten, in september vorig jaar aan, maar blies het na een paar maanden af. "We waren te laat begonnen, waardoor de investeringen te hoog zouden uitvallen", licht Kafi-directeur Gerrit Maten toe. Kafi werkt nu aan een nieuw internet-beleidsplan dat voor de zomer klaar moet zijn.