Met een golf van introducties van software voor het beheren van open san’s benadrukt Compaq het belang dat het hecht aan de markt van opslagsystemen. Op dit moment haalt het bedrijf eenderde deel van zijn omzet uit de verkoop van opslagsystemen en aanverwante dienstverlening.
Op de derde jaarlijkse Europese gebruikersbijeenkomst, gehouden in Sevilla, pakte Compaq flink uit met softwareoplossingen die de overgang naar een san makkelijker maken. Voor een gehoor van drieduizend klanten en partners legde vice-president Mark Lewis er de nadruk op dat het beheer van de infrastructuur van opslagsystemen in de praktijk het grote knelpunt is. Op de bijeenkomst introduceerde Compaq Sanworks Network View, dat via een gecentraliseerd management dashboard het plannen en beheren van een bedrijfsbreed san eenvoudiger maakt.
Definities
In 1998 ontvouwde Compaq een strategie voor het optimaal gebruiken van opslag, Ensa (enterprise storage network architecture). Hiermee kunnen gebruikers via een centraal punt hun opslagapparatuur van verschillende leveranciers beheren. In aansluiting daarop ontwikkelde Compaq Versastor, een techniek voor virtuele opslag. Het grote voordeel hiervan is dat beheerders in staat zijn meer data doelmatiger te beheren. Tot nu toe geldt als richtlijn één terabyte per systeembeheerder. Volgens Compaq maakt Versastor het mogelijk dat een beheerder een systeem aankan van honderd terabyte. In het vierde kwartaal van dit jaar komt Versastor op de markt.
Wouter Kolff, bedrijfsconsultant van EMC Nederland, stelt dat diverse opslagleveranciers al jaren beschikken over technieken voor virtuele opslag. "Wij waren vijf jaar geleden de eerste die in staat was opslag virtueel te beheren."
Compaq doet er alles aan om duidelijk te maken dat het marktleider is in bepaalde segmenten. Zo stelt het dat het met een marktaandeel van 30 procent de nummer één is in de markt van Windows NT en 2000.
Kolff ontkent dit niet. "Je kunt elke markt wel zodanig definiëren dat je marktleider bent. Wij zijn veel groter in de Unix-markt, die aanzienlijk omvangrijker is dan die van Windows."
De concurrentie van Compaq noemt Kolff niet de moeite waard. "Wij concurreren af en toe met hen in de onderkant van de markt, waarvoor wij de Clariion-systemen hebben. Aan de bovenkant komen we hen helemaal niet tegen, want daar hebben ze geen oplossingen voor."
Afzetten
Opvallend tijdens de verschillende sessies is dat Compaq zich flink afzet tegen marktleider EMC. Die aartsrivaal wordt consequent aangeduid als de leverancier van bedrijfseigen opslagsystemen. John Koury, vice-president marketing, legt er de nadruk op dat EMC last heeft van de wet op de remmende voorsprong. "De techniek van softwarereplicatie via glasvezel is bedacht door EMC, maar wij hebben deze verbeterd. Bovendien is onze oplossing goedkoper."
Als deze stelling juist is, ligt het voor de hand dat Compaq klanten bij EMC heeft weggekaapt. Op deze vraag blijft Koury echter een antwoord schuldig.
Hij verwijst wel naar acht san’s die Compaq vorig jaar implementeerde bij het ministerie van Landbouw en Visserij. Alle twaalf duizend medewerkers van het ministerie hebben toegang tot deze netwerken, die een gezamenlijke opslagcapaciteit hebben van meer dan honderd terabyte. Volgens het ministerie is kort na de aanleg van de san’s de prestatie en de flexibiliteit aanzienlijk verbeterd.
Capellas loopt binnen
Michael Capellas, die vorig jaar Ben Rosen opvolgde als ceo en voorzitter van de raad van bestuur van Compaq, verdiende vorig jaar vijf miljoen dollar. Hij kreeg een netto basissalaris van 1,2 miljoen dollar en een bonus van 3,8 miljoen dollar.
De 46-jarige Capellas toucheerde 24,4 miljoen dollar in aandelen, en daarnaast opties op 850 duizend gewone aandelen, die een geschatte waarde hebben van 24,5 miljoen dollar als ze in 2010 worden uitgeoefend.
De betaling vorig jaar betekent een flinke loonsverhoging voor Capellas, die in 1999, als ceo en president, 1,9 miljoen dollar aan salaris en bonus opstreek.
Vorige maand vertrouwde hij het Duitse magazine Der Spiegel toe dat hij het eerste kwartaal geen groei verwacht en over de eerste helft van dit jaar 5 procent groei, de helft van het resultaat van vorig jaar.
Opslag in cijfers
De behoefte aan opslagcapaciteit verdubbelt elk jaar. Tegelijkertijd wordt opslag veel goedkoper. De prijs per gigabyte bedraagt nu tien dollar, in de jaren tachtig kostte een gigabyte veertig duizend dollar. De helft van het it-budget gaat nu al op aan opslag. Verwacht wordt dat in 2003 ruim driekwart van het it-budget wordt uitgegeven aan opslag. Voor onderzoeksbureaus is opslag een aantrekkelijk onderwerp. Een greep uit enkele rapporten.
Verkeer over internet passeerde onlangs de grens van 350 duizend terabyte per maand. Naarmate er meer applicaties beschikbaar komen via internet en virtuele privé-netwerken, blijft internet explosief toenemen.