Het in 1999 overgenomen Wang Global hangt als een molensteen om de nek van Getronics. Bij de overname stelde Getronics zich als doel een rendement van 10 procent te halen. Dat is inmiddels bijgesteld naar 7 tot 8 procent. De omzet over 2000 steeg weliswaar met 13 procent naar 4,1 miljard euro, maar de winst halveerde van 118 miljoen naar zestig miljoen euro.
Cees van Luijk, president-directeur van Getronics, wijt de tegenvallende resultaten aan de dip in de ict-markt. Bij de presentatie van de jaarcijfers benadrukte hij dat het bedrijf het accent blijft leggen op de lucratieve divisie zakelijke dienstverlening. Op die manier probeert hij het rendement van Getronics te verhogen, want in de overige divisies ligt dat lager.
Het is de vraag of Van Luijk de zaken goed aanpakt. De overname van Wang Global had immers moeten leiden tot het uitbreiden van de omzet uit zakelijke dienstverlening, Het aandeel van de omzet van deze divisie is echter nog niet hoger dan 16 procent.
Loden last
Van Luijk zegt dat Getronics in 1999 gedwongen was Wang Global te kopen. "Die overname was hard nodig, want onze klanten willen dat we wereldwijd actief zijn." Door de overname is het bedrijf er wel in geslaagd de internationale grote klanten te behouden. De integratie van Wang Global is echter een loden last voor Getronics. Door de overname verdrievoudigde het aantal werknemers naar ongeveer 32 duizend en de omzet verdubbelde ruim. De overname leidde echter niet tot succes op nieuwe markten. In dat opzicht doet dienstverlener CMG het veel beter. De overname van Admiral drukte weliswaar de winst van CMG, maar de acquisitie leidde wel tot flinke groei in software voor draadloze communicatie.
Evenals CMG heeft Getronics problemen met de vestigingen in Duitsland en Frankrijk. Terwijl CMG zich daadkrachtig toont door bijvoorbeeld Baan-specialisten in Duitsland om te scholen en overnames in Frankrijk voor elkaar te krijgen, heeft Van Luijk nog geen oplossing om het tij te keren. "In beide landen lijden we verlies, omdat we te klein zijn. Toch blijven deze landen voor ons van strategisch belang en zoeken we verder naar bedrijven die we kunnen overnemen."
Met de huidige beurskoers kan Getronics alleen kleine bedrijven overnemen. Extra aandelen uitgeven voor een overname is geen optie, want dat zou de winst per aandeel nog verder onder druk zetten.
Geen extra aandelen
Het belang van vestigingen over de hele wereld speelt een nadrukkelijke rol bij een order van Shell van 75 miljoen euro (over drie jaar) die Getronics vorige maand binnenhaalde. Het gaat hierbij om het standaardiseren van de omgeving van negentig duizend werkstations op meer dan duizend locaties in 135 landen. Shell heeft anderhalf jaar geleden besloten tot deze ingrijpende aanpak om de jaarlijkse kosten per werkplek terug te brengen van 3600 naar 2500 dollar.
Getronics mag de nieuwe desktopcomputer- en serveromgeving installeren en het onderhoud verzorgen. Hier wreekt zich het feit dat Getronics niet in alle landen een vestiging of vertegenwoordiging heeft. In landen waar dat niet zo is zal het ter plekke lokale bedrijven moeten inhuren. Dat gaat ten koste van het rendement.
Toch is Jan Docter, financieel directeur van Getronics, ervan overtuigd dat deze order op den duur veel zal opleveren. "We moeten flink investeren in dit project om onze diensten te kunnen aanbieden in alle landen waar Shell vestigingen heeft. Na één tot anderhalf jaar moeten we dat voor elkaar hebben. Daarna zal deze order extra werk met een hoog rendement opleveren."
Docter reageert met deze uitspraak op de stelling dat Getronics in de verkeerde markten actief is. Op het installeren en beheren van computers en netwerken zit immers een lagere marge dan op dienstverlening.
Verlies
Van Luijk verwacht dit jaar nauwelijks groei. Na het afschrijven van goodwill levert het eerste halfjaar waarschijnlijk een klein verlies op. Dit is te wijten aan nieuwe investeringen van 35 miljoen euro. Ongeveer twintig miljoen gaat naar automatisering in groeimarkten als telecommunicatie en dienstverlening in e-handel. Getronics investeert de overige vijftien miljoen in het stroomlijnen van de eigen organisatie.